Putin pysyi hiljaa Ukrainasta ja peräsi kansainvälistä yhteistyötä

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti maailmaa fasismin mahdollisesta noususta puheessaan Moskovan voitonpäivän juhlallisuuksissa. Toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa on muisteltu massiivisella paraatilla, jossa marssi 16 000 sotilasta.

Putin totesi puheessaan muiden maiden kirjoittavan historiaa uusiksi vähätelläkseen Neuvostoliiton roolia sodan voittamisessa.

- Kansainvälisen yhteistyön perusperiaatteet on unohdettu entistä useammin viimeisten vuosikymmenten aikana, hän sanoi.

Presidentti myös mainitsi havainneensa yrityksiä luoda "yksinapainen maailma" ja korosti tarvetta kehittää turvallisuusjärjestelmä, joka on tasavertainen kaikille valtioille. Ukrainan kriisiä hän ei maininnut.

Valtaosa länsimaiden johtajista päätti olla osallistumatta juhlallisuuksiin Ukrainan sodan vuoksi. Putin kuitenkin kiitti puheessaan Venäjän sodanaikaisia liittolaisia Britanniaa, Ranskaa ja Yhdysvaltoja niiden osallisuudesta natsien kukistamiseen. Hän osoitti kiitollisuutta myös heille, jotka taistelivat natseja vastaan muissa maissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan monet venäläiset pitivät länsimaiden johdon boikottia epäkunnioittavana.

- Olen kuullut, että joidenkin mielestä paraatia pidetään sotilaallisen uhan esittelynä. Ei siitä ole kyse. Paraati on meille venäläisille, se osoittaa, että olemme vahva ja mahtava maa, sanoi Reutersin haastattelema entinen merijalkaväen sotilas Alexander Smolkin.

Myös presidentti Sauli Niinistö jäi pois Moskovan juhlallisuuksista.

Välit Venäjän ja länsimaiden välillä ovat kiristyneet tiukimmilleen sitten kylmän sodan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on arvostellut juhlallisuuksia, samoin kuin Britannian ja Ranskan johtajat. Ranskasta juhlaan osallistuu ulkoministeri.

Saksan liitokansleri Angela Merkel ei osallistu paraatiin, mutta lentää Moskovaan sunnuntaina vierailemaan Tuntemattoman sotilaan haudalla ja tapaamaan Putinia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kutsun hyväksyneiden ja hylänneiden lista on osoitus Kremlin halusta löytää uusia liittolaisia länsimaiden asettamien sanktioiden puristuksessa.

Kontrasti vuosikymmenen takaisiin 60-vuotisjuhlallisuuksiin on selvä: tuolloin Putinin vieraina olivat Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan, Italian ja Japanin johtajat.

Mahtipontisia juhlallisuuksia varten Moskovassa suihkutettiin lentokoneista pilviin kemikaaleja, jotka estävät sateen aamuisen paraatin aikana.

Paraatin jälkeen noin 165 000 ihmisen odotetaan marssivan Moskovan keskustan läpi pidellen valokuvia sodassa kuolleista sukulaisistaan. Yli 70 prosenttia venäläisistä sanoo, että heidän sukulaisensa joko kuoli tai katosi sodan aikana. Toisessa maailmansodassa kuoli arviolta 27 miljoonaa neuvostosotilasta ja -siviiliä.

Venäjällä toinen maailmansota tunnetaan suurena isänmaallisena sotana, ja se on kansallinen ylpeyden aihe. Arvostelijoiden mielestä Putin tulkitsee historiaa valikoivasti pönkittääkseen henkilökohtaista valtaansa. Venäjällä on esimerkiksi käytetty toista maailmansotaa tukena väitteille siitä, että Ukrainan hallitus on myötämielinen natseille.

Venäjän puolustusministeriön mukaan juhlallisuuksia järjestetään tänään myös 25 muussa kaupungissa. Niihin osallistuu yhteensä 25 000 sotilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kylmiä väreitä voitonpäivästä

Uusimmat

Ulkomaat

Tuore sopimus osoittaa, että arabimaiden rintama Israelin suhteen rakoilee – "Maan ei tarvitse tehdä enää palestiinalaisten suhteen myönnytyksiä"

EU-komission puheenjohtaja vaatii Valko-Venäjälle sanktioita – tehtaiden ja tuotantolaitosten lakot jatkuvat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta

Ranska lisäsi sotilasvoimaansa Välimerellä Kreikan ja Turkin kiistelyn takia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.