Putin sai vauhtia G7-eripurasta ja kiirehti tapaamista Trumpin kanssa – "Näkisimme mielellämme kaikki Moskovassa"

Presidentti Vladimir Putin kehottaa johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmää aloittamaan yhteistyön Venäjän kanssa uudelleen. Samaa on ajanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

– Mitä tulee Venäjän paluuseen G7:ään tai G8:aan: me emme poistuneet siitä, Putin kommentoi toimittajille Kiinan-vierailullaan uutistoimisto Tassin mukaan.

– Näkisimme mielellämme kaikki Moskovassa.

Putinin mielestä länsimaiden pitäisi lopettaa "jorinansa" Venäjää vastaan ja siirtyä oikeisiin asioihin. Hän toisti Kremlin näkemyksen, ettei syytöksille Venäjän osallisuudesta ex-agentin myrkyttämiseen Britanniassa ole esitetty todisteita.

Putin ilmoitti olevansa valmis tapaamaan Trumpin heti, kun Yhdysvallat on valmis kokoukseen. Putin kuitenkin tarkensi, että ajankohta riippuisi tietenkin myös hänen omista aikatauluistaan.

– Yhdysvaltain presidentti on itse toistuvasti sanonut, että hän pitäisi tapaamista hyödyllisenä. Voin vahvistaa tämän. Se on totta.

Putinin mukaan useat maat ovat ilmaisseet halunsa isännöidä kokousta. Hän mainitsi erikseen Itävallan, jossa hän vieraili kuluneella viikolla.

Itävalta on sekä Putinin että Trumpin mieleen. Varaliittokansleri Heinz-Christian Strache on linjannut, että EU:n "hankalista Venäjä-pakotteista" pitäisi jo päästä eroon. Itävalta ei myöskään karkottanut venäläisiä diplomaatteja sen jälkeen, kun ex-agentti Sergei Skripal oli myrkytetty Britanniassa.

Trump nälvi Kanadan pääministeriä

G7-ryhmän kokous päättyi tilanteeseen, jossa Yhdysvallat on edelleen kauppasodan partaalla kumppaneidensa kanssa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei hyväksy G7-maiden yhteislausuntoa. Trump ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli kertonut maiden sopineen yhteisestä lausunnosta.

Trudeau kritisoi lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain tuontitulleja. Hän kertoi varoittaneensa Trumpia siitä, että Kanada on valmis asettamaan Yhdysvalloille vastatulleja, jotka astuvat voimaan 1. heinäkuuta.

Trump moitti Kanadan pääministeriä epärehelliseksi ja heikoksi. Trump syytti Twitterissä "Justinia" valheellisista väitteistä ja Kanadaa valtavien tullimaksujen perimisestä yhdysvaltalaisilta viljelijöiltä, työntekijöiltä ja yhtiöiltä.

Yhdysvaltain demokraattijohtajat ihmettelevät Trumpin taktiikkaa, joka näyttää hyödyttävän Venäjää.

– Toteutammeko Putinin diplomaattista ja kansallisen turvallisuuden strategiaa vai Yhdysvaltain diplomaattista ja kansallisen turvallisuuden strategiaa? Vaikea sanoa viime päivien jälkeen, senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer tviittasi.

Myös Putin kuittaili G7-kokouksen eripuralle.

– Jonkinlaisia sisäisiä ongelmia siellä on nähtävissä.

Kiinan presidentti vetosi Trumpiin ja puolusti globalisaatiota

BBC: Theresa May varoitti Venäjää jatkotoimista – "Tällaista vahingollista toimintaa ei hyväksytä koskaan"

Trump pitää Trudeauta epärehellisenä ja heikkona – USA ei hyväksykään G7-lausuntoa

G7 hieroo yhteislausuntoa ennen Trumpin lähtöä – Yhdysvallat jäi yksin