Putin tukee tulitaukopäätöstä, taisteluja yhä Itä-Ukrainassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo tukevansa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon tulitaukopäätöstä Itä-Ukrainassa. Poroshenkon rauhansuunnitelma ei kuitenkaan onnistu ilman käytännön toimia neuvottelujen aloittamiseksi, todetaan Kremlin tämänpäiväisessä lausunnossa.

Putin kehotti kaikkia osapuolia lopettamaan taistelut ja istumaan neuvottelupöytään.

Aiemmin tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmaisi huolensa siitä, että Ukraina on kiihdyttämässä sotilasoperaatiota Venäjä-mielisiä kapinallisia vastaan yksipuolisesta tulitaukojulistuksesta huolimatta. Lavrovin mukaan Ukrainan puolelta on myös ammuttu Venäjän puolelle.

Poroshenko julisti eilen viikon mittaisen yksipuolisen tulitauon. Sen mukaan hallituksen joukot tulittavat vain, jos niitä vastaan hyökätään.

Tulitaukojulistuksesta huolimatta Itä-Ukrainassa on ollut tänäänkin yhteenottoja hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä.

Ukrainan rajavartioston mukaan kapinalliset tulittivat tukikohtaa rajalla. Ukrainan joukot vastasivat tuleen, kun sama kapinallisjoukko hyökkäsi toisen rajanylityspaikan kimppuun vain muutama minuutti ensimmäisen hyökkäyksen jälkeen, rajavartioston lausunnossa sanotaan.

Ukrainan terrorismin vastaisen operaation edustajan mukaan Slovjanskin ympärillä taisteltiin.

- Ei täällä ole mitään tulitaukoa, sanoi Lila Ivanovna muutaman kilometrin päässä Slovjanskista.

- Viime yönä ammuttiin. Kuulin kranaatinheittimien ja konekiväärien tulitusta aamuneljältä. Mikään ei ole muuttunut, hän lisäsi.

Ukrainassa herätti tänään huolta myös tieto, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt armeijan joukot täyteen taisteluvalmiuteen keskisellä Venäjällä eli Uralilla ja Länsi-Siperiassa.

Eilen Venäjä ilmoitti vahvistavansa joukkojensa läsnäoloa Ukrainan vastaisella rajalla tehostaakseen rajavalvontaa.

Yhdysvallat on varoittanut Venäjää lähettämästä sotilasjoukkoja Ukrainaan. Valkoisen talon edustaja sanoi, ettei Yhdysvallat hyväksy Venäjältä minkäänlaista sotilasjoukkojen käyttöä Itä-Ukrainassa.

Jo aiemmin Yhdysvallat ja Ranska ovat vaatineet, että Venäjä vetoaa Itä-Ukrainan separatisteihin. Maat uhkaavat uusilla toimilla Venäjää vastaan, jos jännitteitä Ukrainan rajalla ei saada rauhoittumaan.

Poroshenkon tulitaukojulistus jätti kapinalliset ja Venäjän kylmäksi