Mitä ihmettä Ruotsissa tapahtuu? "Lähestymässä romahtamista"

Raa'alle väkivallalle ja ampumisille ei näy loppua Ruotsin suurimmissa kaupungeissa ja niiden lähiöissä. Malmön, Tukholman ja Göteborgin seudun ampumisissa on kuollut ainakin yli 60 ihmistä kolmessa vuodessa.

Äskettäin kuolleiden joukossa on 16-vuotias nuorukainen, jota ammuttiin bussipysäkin tuntumassa Malmön Rosengårdin lähiössä torstaina.

Sekä Malmön että Tukholman alueilla ampumistapaukset lisääntyivät viime vuoden aikana, selviää STT:n poliisilaitoksilta keräämistä tiedoista. Malmössä myös kuoli aiempaa enemmän ihmisiä ampumisissa.

Malmössä henkirikosten ja jengirikollisuuden tilanne on vakava, arvioi poliisijohtajan tehtävää hoitava Klas Friberg.

– Aivan liian monta nuorta miestä on surmattu täällä, hän sanoi TT:n mukaan.

Johtava syyttäjä Ola Sjöstrand arvioi marraskuussa Sydsvenskan-lehdelle, että Malmön rikostutkinnoissa oltiin "lähestymässä romahtamista". Taustalla ovat murhatutkintojen suuri määrä ja poliisiorganisaation ongelmat.

Lisäksi todistajia voi olla vaikeaa löytää, koska ihmiset pelkäävät esimerkiksi uhkailua.

Tilanteeseen perehtyneen viranomaisen mukaan rikollisiin ja rikollisverkostoihin kytkeytyvät ampumiset ovat lisääntyneet Ruotsissa 25 vuoden aikana.

– Tämäntyyppisissä rikoksissa on ollut kasvua, kun taas perheissä tapahtuvat ampumiset ovat vähentyneet, sanoo yksikönjohtaja Daniel Vesterhav Ruotsin rikostenehkäisyneuvostosta (Brå) STT:lle.

Vesterhavin mukaan monilla ampumisilla on yhteys lähiöissä toimiviin rikollisten verkostoihin.

 

Huumevelkoja ja riitoja

 

Ampumistapauksia oli viime vuonna Malmössä ainakin noin 150 ja Tukholmassa ainakin yli 100, selviää STT:n poliisilta keräämistä tiedoista. Luvut ulottuvat marraskuun puoliväliin tai loppuun, mutta ovat silti suurempia kuin koko vuonna 2015.

Malmössä ja Tukholmassa ampumisissa on haavoittunut useita kymmeniä ihmisiä vuosittain. Tähän sisältyy vakavia ja lieviä vammoja.

Aseita rikollisten on usein helppo saada käsiinsä, selviää Brån tiedoista. Samaa asetta voidaan käyttää useita kertoja eri ampumisissa.

Ampumisen taustalla voi olla esimerkiksi huumevelka tai ihmissuhderiita. Osallisina ovat usein 18–30-vuotiaat miehet.

– Rikollispiireissä liikkuvat ovat herkkiä pahastumaan. He eivät halua menettää kasvojaan kaveriensa edessä ja vaikuttaa heikoilta, Vesterhav kertoo.

 

Eriarvoistumisen taakka

 

Monet Ruotsin ampumisista ovat tapahtuneet maahanmuuttajalähiöissä. Lähiöiden taakkana ovat usein sosiaaliset ongelmat ja rikollisuus, ja monilla alueilla poliisilla on suuria vaikeuksia hoitaa tehtäväänsä.

– Segregaation (alueiden eriarvoistumisen) pysäyttäminen on aivan olennaista tilanteen kohentamiseksi, mutta tarvitaan myös toimiva oikeusjärjestelmä ja yhteiskunta, jossa poliisilla on riittävästi resursseja, sanoo tukholmalaispoliisi Martin Marmgren.

Ruotsin hallitus linjasi viime kuussa, että vakavien väkivalta- ja aserikosten rangaistuksia pitää kiristää. Poliisikunnasta on jo pitkään vaadittu tiukempaa linjaa vakaviin rikoksiin.

– Voi olla niin, että nuoret tekevät todella törkeitä ryöstöjä ja että saamme heidät kiinni. Seuraavana päivänä he saattavat kuitenkin kulkea taas vapaina ja tehdä uuden törkeän ryöstön, Marmgren sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.