Raketit ja ilmaiskut ovat täyttäneet ilmatilaa Gazassa Israelin pieleen menneen erikoisjoukko-operaation jälkeen

Aiempien kuolonuhrien lisäksi kolme palestiinalaista kuoli ja kolme haavoittui Israelin armeijan tänään tekemissä ilmaiskuissa, Gazan viranomaiset kertovat. Terveysministeriön mukaan kuolleet olivat siviilejä, mutta Palestiinan vapautuksen kansanrintama -ryhmän mukaan kaksi heistä oli sen taistelijoita.

Ilmaiskut olivat vastaus Gazasta Etelä-Israeliin laukaistuille raketeille, joiden takana Gazaa hallitseva islamistinen Hamas-järjestö ilmoitti olevansa.

Israelin armeijan mukaan raketteja ja kranaatteja laukaistiin ainakin noin 80, ja maan ohjuspuolustusjärjestelmä tuhosi niistä osan. Yhden raketin kerrotaan osuneen bussiin, jonka matkustajista yksi haavoittui vakavasti. Lisäksi kuusi ihmistä Sderotin kaupungissa on haavoittunut lievästi.

 

Taustalla kiinni jääneet erikoisjoukot

 

Raketti-iskut tehtiin sen jälkeen, kun sunnuntaina seitsemän palestiinalaistaistelijaa ja yksi israelilainen sotilas kuolivat yhteenotossa Gazassa.

Hamasin aseellisen siiven mukaan Israelin erikoisjoukkojen sotilaat olivat soluttautuneet siviiliautossa Etelä-Gazaan, mutta he jäivät kiinni. Seuranneessa laukaustenvaihdossa yksi israelilainen sotilas kuoli ja toinen haavoittui, kun taas kaksi palestiinalaista kuoli. Yksi yhteenotossa kuolleista oli Hamasin aseellisen siiven komentajia.

Israelin armeija lähetti paikalle ilmatukea suojaamaan auton pakoa tulituksella. Lopulta armeijan helikopteri laskeutui raja-aidan lähelle ja vei sotilaat pois.

Israel on vahvistanut operaation ja laukaustenvaihdon Gazassa, mutta ei ole kertonut lähellä Khan Yunisia sattuneesta kahakasta yksityiskohtia. Israelin maaoperaatiot Gazan rajojen sisäpuolella ovat harvinaisia.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti palaavansa tapahtuneen takia suunniteltua aiemmin kotimaahan Pariisista, jossa hän osallistui ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotismuisteluihin.

 

Israel antoi Qatarille luvan toimittaa rahaa Gazaan

 

Viimeisimmän yhteenoton pelätään kiristävän uudelleen tilannetta Israelin ja Gazan rajalla, jossa tämän vuoden veriset levottomuudet ovat viime aikoina vaikuttaneet olevan rauhoittumaan päin. Israel esimerkiksi antoi hiljattain Qatarille luvan toimittaa Gazaan kymmeniä miljoonia dollareita avustusrahaa.

Maaliskuun lopussa alkaneiden mielenosoitusten ja levottomuuksien aikana on kuollut ainakin 227 palestiinalaista ja yksi israelilaissotilas.

Edellisen kerran Gazassa otettiin yhteen pari päivää sitten, jolloin Gazan viranomaiset kertoivat yhden palestiinalaisen kuolleen ja kymmenien haavoittuneen.

Lokakuun lopussa kolme palestiinalaista kuoli Israelin ilmaiskussa. Israelin ilmavoimien mukaan palestiinalaiset olivat lähestyneet raja-aitaa tarkoituksenaan tuhota sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yksi Israelin sotilas ja kuusi palestiinalaista kuoli Gazassa yhteenotossa Israelin sotilaiden kanssa – Jännitteiden Gazan rajalla pelätään kiristyvän uudestaan