Ranska: Syyrian seuraava katastrofi odottaa Idlibissä

Syyrian seuraava humanitaarinen katastrofi odottaa kapinallisten hallussa olevassa Idlibissä, varoittaa Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ranskalaislehti Le Journal du Dimanchessa. Ministerin mukaan Idlibissä on tällä hetkellä kaksi miljoonaa ihmistä, joista sadat tuhannet ovat evakuoituja kapinallisten menettämistä kaupungeista.

Idlibin on odotettu olevan Syyrian hallinnon seuraavien taisteluiden kohde. Alue on yksi Syyrian viimeisiä, jotka eivät ole hallinnon vallassa.

Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) on arvellut Idlibiä seuraavaksi hallinnon kohteeksi.

Eilen Syyrian armeija ilmoitti vallanneensa Itä-Ghutan kapinallisilta kaksi kuukautta kestäneiden taisteluiden jälkeen.

Totuutta odotetaan

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa täsmäiskuja Syyriaan vastauksena epäiltyihin myrkkykaasuiskuihin. Länsimaat syyttävät kaasuiskusta Venäjän tukemaa Syyrian hallintoa, mutta sekä Venäjä että Syyrian hallinto ovat tiukasti kiistäneet syytökset. Hyökänneet länsimaat oikeuttivat täsmäiskut sanomalla, että heillä oli todisteet syyllisyydestä.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijat aloittavat tänään tutkimukset väitetyn myrkkyiskun tapahtumapaikalla. Syyrian ulkoministeriön mukaan delegaatio saapui Damaskokseen eilen. Ministeriö lupaa antaa asiantuntijoille täyden työrauhan.

Länsimaiden mukaan iskussa käytettiin kemikaaleja, todennäköisesti klooria ja sariinia. Iskussa kuoli kymmeniä siviilejä.

Tutkijoiden työtä vaikeuttaa se, että alueelta on todennäköisesti poistettu todisteita. Alue on ollut viime viikon ajan Venäjän sotilaspoliisin ja Syyrian joukkojen vallassa. Järjestön mukaan tutkijat etsivät todisteita myös sille, onko tapahtumapaikkaan kajottu iskun jälkeen.

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia ovat antaneet uuden päätöslauselmaluonnoksen YK:n turvallisuusneuvostolle myrkkyiskujen tutkinnasta. Luonnoksessa ehdotetaan itsenäistä tutkintaa ja vaaditaan myös esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista Syyriaan sekä Syyrian osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin.

Neuvottelut luonnoksesta on määrä alkaa maanantaina, mutta diplomaattien mukaan on epäselvää, milloin turvallisuusneuvosto äänestää asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.