Ranska kutsuu kotiin suurlähettiläänsä Italiasta – perusteena Italian "ennennäkemättömät" verbaaliset hyökkäykset

Ranska kutsuu kotiin suurlähettiläänsä Italiasta. Ranskan ulkoministeriön mukaan syynä ovat Italian "ennennäkemättömät" verbaaliset hyökkäykset ja syytökset Ranskaa vastaan.

Ministeriö toteaa lausunnossaan, että Italia on viime kuukausien aikana kohdistanut Ranskaan lukuisia perättömiä syytöksiä ja väitteitä, jonka kaltaisia ei ole nähty sitten toisen maailmansodan päättymisen.

Jännitteet Ranskan ja Italian välillä ovat kärjistyneet kesäkuun jälkeen, kun äärioikeistolainen Lega-puolue ja Viiden tähden liike muodostivat koalitiohallituksen Italiaan. Koalitiota edustavat eivät ole piitanneet diplomaattisista käytöstavoista arvostellessaan Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia, joka ei ole peitellyt aikeitaan taistella populistisia liikkeitä vastaan EU:n sisällä.

Tuorein kinastelu puhkesi tiistaina, kun Italian varapääministeri ja Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio sanoi tavanneensa Pariisin ulkopuolella Ranskan hallitusta vastustavia keltaliivimielenosoittajia. Di Maion mukaan tavoitteena oli valmistella yhteinen rintama EU:n parlamenttivaaleihin toukokuussa. Twitterissä Di Maio sanoi, että "muutoksen tuulet ovat ylittäneet Alpit".

Tammikuussa Ranska kutsui Italian suurlähettilään kuultavaksi sen jälkeen, kun Di Maio oli syyttänyt Ranskaa Afrikan hyväksikäyttämisestä ja maahanmuuttotilanteen pahentamisesta.