Ranskalaisittain heikko äänestysprosentti olisi Suomessa hyvä tulos

Ranskan presidentinvaalien lopullisen tuloksen mukaan Emmanuel Macron sai äänistä 66,1 prosenttia ja Marine Le Pen 33,9 prosenttia. Toisella kierroksella jätti äänestämättä 25,44 prosenttia, kun ensimmäisellä kierroksella äänestämättä jätti 22,23 prosenttia äänioikeutetuista.

Kolmasosa ranskalaisista ei äänestänyt presidentinvaalien ratkaisevalla kierroksella lainkaan tai jätti hylätyn äänestyslipukkeen. Tällainen ei ole tapana Ranskassa, eikä sitä ole tapahtunut liki 50 vuoteen. Yhdeksi syyksi tutkijat arvelevat, että osa äänestäjistä ei kannattanut kumpaakaan ehdokasta sen jälkeen, kun perinteiset pääpuolueet putosivat ratkaisevalta toiselta kierrokselta.

Suomessa asuvat ranskalaiset olivat vankasti Emmanuel Macronin takana, hänelle meni 94 prosenttia Suomessa asuvien äänistä. Suomessa asuvien ranskalaisten äänestysprosentti jäi vain 57 prosenttiin.

Suomessa vastaava aktiivisuus olisi hyvä

Äänestysprosentti Ranskassa oli noin 75 prosenttia. Sitä pidetään hyvin alhaisena, sillä yhtä innottomasti ranskalaiset ovat äänestäneet presidentinvaaleissa viimeksi vuonna 1969.

Suomessa ranskalaisittain heikosta äänestysprosentista voitaisiin olla innoissaan. Presidentinvaalien toisella kierroksella vuonna 2012 Suomessa asuvista äänioikeutetuista äänesti 68,9 prosenttia. Valituksi tuli silloin Sauli Niinistö, joka sai 62,6 prosenttia kaikista äänistä. Vuoden 2006 presidentinvaalin toiseen kierrokseen verrattuna äänestysprosentti laski silloin 8,3 prosenttiyksikköä: yhtä alhaalla äänestysaktiivisuus on Suomessa ollut vuoden 1950 presidentin valitsijamiesvaaleissa.

Protestiääniä jätettiin paljon

Ranskan sisäministeriö kertoi jo aiemmin, että tyhjiä tai muista syistä hylätyksi tulleita äänestyslipukkeita jätettiin ennätysmäärä eli yhdeksän prosenttia.

Ranskassa tyhjien protestiäänien määrä presidentinvaaleissa nousee toisella kierroksella, mutta ei yleensä näin jyrkästi. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella hylättyjä ääniä oli kaikista annetuista äänistä kaksi prosenttia.