Ranskassa ei lämmetä brittien erosopimuksen peukaloinnille – Macron vaatii Johnsonia maksamaan miljardien eurojen brexit-laskun

Britannian pääministeri Boris Johnson jatkaa tänään taivuttelukierrostaan Ranskassa, missä hän tapaa presidentti Emmanuel Macronin.

Johnson jatkanee Macronin luona samalla linjalla kuin eilisessä tapaamisessaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Eilen Johnson teki jälleen selväksi, että haluaa kuopata Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen ja siihen kuuluvan backstop-suunnitelman. Sen tarkoitus on säilyttää avoin raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä vielä brexitin jälkeenkin. Kovan rajan muodostumisen Irlannin saarelle on pelätty vaarantavan Pohjois-Irlannin rauhan.

Johnson on kuitannut, että backstop on epädemokraattinen, eikä se tule menemään läpi brittiparlamentissa.

Brexit-kello tikittää

Macronin ja Johnsonin välit eivät ole lämpimimmät mahdolliset, eikä tapaamisen odoteta tuottavan kummoisiakaan myönnytyksiä Johnsonin brexit-visioille. Guardianin mukaan Macron on kertonut odottavansa Johnsonilta ”selvennystä” useisiin asioihin tapaamisen aikana.

Brittiläisen Express-uutissivuston mukaan Macron on vaatinut Johnsonia tilivelvolliseksi 39 miljardin punnan eli melkein 43 miljardin euron brexit-laskusta, vaikka Britannia lähtisikin unionista ilman erosopimusta.

Sopimukseton brexit näyttää nyt hyvin todennäköiseltä, sillä sopimuksen määräaika umpeutuu lokakuun lopussa.

Johnson on yrittänyt vielä saada EU-johtajia avaamaan Mayn erosopimuksen. Tähän mennessä vastakaiku on ollut varsin nihkeää.

Macron haluaa pysyä hyvissä väleissä Irlannin kanssa

BBC:n mukaan Merkel kuitenkin näytti eilen vihreää valoa sille, että vaihtoehto backstopille voitaisiin löytää 30 päivässä. Liittokansleri ei tarkentanut, mistä vaihtoehdoissa on kyse.

Merkelin mukaan on Johnsonin vastuulla tarjota uutta vaihtoehtoa. Macron ei puolestaan ole lämmennyt sopimuksen peukaloinnille.

–  Britannian nyt ehdottama ehtojen uudelleenneuvotteleminen ei ole olemassa oleva vaihtoehto, ja (EU-) presidentti (Donald) Tusk on tehnyt tämän koko ajan selväksi, Macron sanoi Pariisissa.

Johnsonin innokkuus purkaa backstop-lauseke sai myös Macronilta tyrmäyksen. Guardianin mukaan Macron sanoi, ettei Eurooppa riskeeraa rauhaa Irlannin kanssa ja että olisi ”vastuutonta” tehdä niin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Fatah ja Hamas hätäkokoukseen Trumpin rauhansuunnitelmasta – Israelin Netanjahu matkustaa tuoreeltaan Moskovaan esittelemään suunnitelmaa

Ensimmäinen Euroopassa tapahtunut koronavirustartunta vahvistettu Saksassa – virustartunta myös Japanissa

Tutkija: Valko-Venäjä ei liiku mihinkään EU:n ja Venäjän välissä – Valko-Venäjän ja Venäjän suhde on pattitilanteessa, mutta lähentymisen länteen taas estää presidentti Lukashenkon haluttomuus uudistuksiin

Israelin Netanjahu ei vaadikaan syytesuojaa korruptiosyytöksiltä

Trumpin puolustustiimi ei kommentoinut Boltonin väitteitä, vaan keskittyi hyökkäämään Bidenia vastaan

Trump esittelee Lähi-idän rauhansuunnitelmansa

Kiinassa todettu jo yli 100 koronaviruskuolemaa, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4  000:een – asiantuntijat ennustavat tartuntojen jatkuvan vähintään kuukausia

USA:n viranomaiset: Prinssi Andrew'n yhteistyöhalu Epsteinin seksuaalirikostutkinnassa nolla

Auschwitziin palanneet selviytyjät muistelivat kipeitä kokemuksiaan muistojuhlassa: "Minun on yhä vaikea palata tänne"

Länsimaat suunnittelevat kansalaistensa tuomista pois Kiinan virusalueelta – Suomi ei vielä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.