Ranskassa muhii skandaali: Macronin esikuntaan kuuluvan miehen kuvattiin lyövän mielenosoittajaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ajautumassa kohti kiusallista skandaalia. Hänen turvallisuushenkilöstöönsä kuuluneesta Alexandre Benallasta on levinnyt video, jossa tämä lyö mielenosoittajaa.

Le Monde julkaisi videon, jossa Benalla raahasi naista ja sen jälkeen retuutti, löi ja talloi nuorta miestä mielenosoituksissa Rue Mouffetardilla Pariisin keskustassa 1. toukokuuta. Hänellä oli päällään kypärä ja visiiri, mutta ei univormua.
Benalla ei ole poliisi, mutta hän oli saanut presidentin kanslialta luvan valvoa vapaapäivänään poliisin toimia Pariisin keskustassa. Toukokuun 1. päivänä Ranskassa pidetään tavallisesti laajoja ammattiliittojen järjestämiä mielenosoituksia.

Tapauksen tultua Macronin hallinnon tietoon Benalla hyllytettiin tehtävästään kahdeksi viikoksi toukokuussa ja siirrettiin sen jälkeen hallinnollisiin tehtäviin. Aiemmin hän oli vastannut Macronin matkojen turvajärjestelyistä.

– Tämä oli rangaistuksena käytöksestä, jota ei voi hyväksyä. Se oli viimeinen varoitus ennen potkujen antamista, kertoi presidentin edustaja Bruno Roger-Petit.

Mukana jo kampanjassa

Benalla oli Macronin turvallisuuspäällikkö tämän kampanjan aikaan vuonna 2017 ja näkyy monissa kuvissa heti presidenttiehdokkaan takana. Macronin voitettua vaalit Benalla jatkoi presidentin turvallisuushenkilöstössä.

Julkisuuteen Benallan tapaus nousi keskiviikkona, kun Le Monde tunnisti Benallan sosiaalisessa mediassa julkaistulta videolta. Torstaina Pariisissa aloitettiin tutkinta tapauksen tiimoilta. Benallaa epäillään väkivallan lisäksi poliisina esiintymisestä.

Macron itse ei ole kommentoinut tapausta suoraan. Monet oppositiopoliitikot ovat syyttäneet häntä kaksinaismoralismista, sillä 1. toukokuuta Macron tuomitsi mielenosoituksissa esiintyneen väkivallan. Tänä vuonna toukokuun 1. päivän mielenosoituksia varjosti anarkistiryhmien harjoittama väkivalta.

Macronin hallintoa on myös syytetty Benallan tapauksen peittelemisestä.
Presidentillä on ollut myös puolustajansa. Macronin puolueen huomattaviin kansanedustajiin ja hänen kampanjatiiminsä jäseniin kuuluva Richard Ferrand sanoi, ettei Benalla ollut mitenkään läheinen avustaja Macronille, vaan yksinkertaisesti johti vaalikampanjan turvajärjestelyjä.