Rauhannobelisti Liu Xiaobo on kuollut

Kiinalainen ihmisoikeusaktivisti ja rauhannobelisti Liu Xiaobo kuoli kiinalaisessa sairaalassa 61-vuotiaana, Kiinan viranomaiset kertoivat torstaina. Hän sairasti pitkälle edennyttä maksasyöpää.

Liu oli Kiinan yksinvaltaisen kommunistipuolueen kriitikko, joka vangittiin useasti mielenosoitusten vuoksi.

Liu oli mukana esimerkiksi Pekingissä Taivaallisen rauhan aukion demokratiaa vaativissa mielenosoituksissa, jotka päättyivät väkivaltaisesti vuonna 1989. Tuolloin Kiinan joukot surmasivat satoja tai mahdollisesti jopa tuhansia demokratian puolesta protestoineita opiskelijoita.

Kiinan hallinto ei arvostanut Liun demokratia-vaatimuksia, vaan kuvaili häntä rikolliseksi, joka haluaa horjuttaa valtiota.

– Hän pystyi yhdistämään erilaisia ihmisiä, ja luulen hallinnon vihanneen häntä eniten sen vuoksi, kertoo Liun ystävä, vuoden 1989 mielenosoituksissa mukana ollut Zhou Fengsuo.

 

Ei katunut mitään

Useita kertoja mielenosoitusten vuoksi vangittu Liu sai viimeisimmän tuomionsa vuonna 2009. Liu tuomittiin 11 vuoden vankeuteen kumouksellisesta toiminnasta, koska hän oli osallistunut radikaalia muutosta Kiinan hallintoon vaatineen manifestin kirjoittamiseen.

– Uskon vakaasti, että Kiinan poliittinen edistyminen ei pysähdy, ja optimistisena odotan vapaan tulevaisuuden Kiinan tuloa, Liu kirjoitti oikeudenkäynnin jälkeen julkaisemassaan tiedotteessa.

Liu ei koskaan myöntänyt tehneensä rikosta, eikä katuvansa taisteluaan ihmisoikeuksien puolesta.

– Tekemisissäni ei ole mitään rikollista. Jos saan syytteet niistä, minulla ei ole valitettavaa, Liu sanoi ennen tuomiotaan vuonna 2009.

 

Nobel tyhjälle penkille

Professorina yliopistossa aiemmin työskennellyt Liu sai rauhan Nobelin vuonna 2010 pitkäjänteisestä työstä ihmisoikeuksien puolesta. Liu ei koskaan päässyt hakemaan Nobeliaan, sillä hän oli vankeudessa sairastumiseensa saakka. Häntä kunnioitettiin Oslossa järjestetyssä tilaisuudessa tyhjällä tuolilla.

Kiina on sensuroinut uutisia Liun saamasta Nobelista. Kiina myös jäädytti tuolloin diplomaattisuhteet Norjaan.

Liun taiteilijavaimo Liu Xia määrättiin kotiarestiin, kun Liu voitti Nobelin. Pari tapasi ensimmäisen kerran kahdeksaan vuoteen, kun Liu siirrettiin vankilasta sairaalaan saamaan hoitoa.

 

Sairaus käänsi katseet Kiinan ihmisoikeuksiin

Liu oli viimeisiin hetkiinsä asti piikkinä Kiinan hallinnon lihassa. Kiina esti Liun matkustamisen ulkomaille saamaan hoitoa maksasyöpäänsä, ja tapaus on nostattanut Kiinan vapaus- ja ihmisoikeustilanteen jälleen tapetille.

Liu siirrettiin terveydellisistä syistä ehdonalaiseen vapauteen saamaan sairaalahoitoa kesäkuussa. Monien tarkkailijoiden mukaan jopa siirto sairaalaan tehtiin liian myöhään.

Koillis-Kiinassa sijaitseva sairaala totesi, että Liu on liian heikko matkustamaan, mutta ulkomaiset lääkärit olivat eri mieltä. Liun terveydentilaa tutkineet yhdysvaltalaiset ja saksalaiset lääkärit totesivat, että matkustaminen olisi turvallista.

Ainakin Saksa, Taiwan ja Yhdysvallat vetosivat Kiinaan, että maan hallinto päästäisi Liun ulkomaisen hoidon piiriin.

– Vaikka hänellä olisi vain kolme vuotta, kolme kuukautta tai vain kolme tuntia elinaikaa, niin kauan kuin hän pystyy vapaasti puhumaan politiikasta, tämä puolue (Kiinan kommunistipuolue) - - joka kontrolloi kansalaisiaan valtansa säilyttämiseksi - - ei voi koskaan sallia sitä, Liun perheystävä ja aktivisti Ye Du kommentoi Kiinan jyrkkää politiikkaa.

Muita lähteitä: BBC ja South China Morning Post

Yhdysvallat vaatii Kiinaa vapauttamaan kuolleen rauhannobelistin vaimon

Nobel-komitea: Kiinalla suuri vastuu rauhannobelisti Liun kuolemasta