Rauhannobelisti Suu Kyi: Syytökset rohingya-muslimien kansanmurhasta harhaanjohtavia

Myanmarin siviilihallinnon johtajan Aung San Suu Kyin mukaan syytökset rohingya-muslimien kansanmurhasta ovat harhaanjohtavia ja vaillinaisia. Suu Kyi on puolustanut maansa asevoimien toimia Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ).

Vuonna 2017 tuhansia ihmisiä kuoli ja yli 700  000 rohingyaa pakeni Myanmarin väkivaltaa naapurimaahan Bangladeshiin.

Suu Kyi sanoi, että sotilaat ovat saattaneet käyttää liiallista voimaa. Se ei hänen mukaansa kuitenkaan todista sitä, että aikomuksena olisi ollut muslimivähemmistön tuhoaminen.

Gambia syyttää Myanmaria kansanmurhan toteuttamisesta maan rohingya-muslimiväestöä kohtaan.

Kolmipäiväinen suullinen käsittely alkoi tuomioistuimessa eilen. Oikeus päättää myöhemmin, ottaako se Gambian kanteen Myanmaria vastaan varsinaiseen käsittelyyn. Gambia vaatii oikeudelta jo ennen sitä pikaisia toimia kansanmurhan pysäyttämiseksi.

Myanmar on buddhalaisenemmistöinen maa, kun taas Gambia on muslimienemmistöinen maa.

Aiemmin ylistetty demokratian ikoni

Aung San Suu Kyi oli aikanaan demokratian ikoni, jonka nimi lausuttiin samassa yhteydessä kuin Nelson Mandelan ja Mahatma Gandhin. Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 vastustaessaan Myanmarin raakaa sotilasjunttaa.

Suu Kyi joutui olemaan kotiarestissa 15 vuotta. Hän vapautui vuonna 2010 ja johti puolueensa vaalivoittoon viisi vuotta myöhemmin. Nyt puolustaessaan armeijan toimia hän on saanut niskaansa kansainvälistä arvostelua.

–  Gambia on antanut oikeudessa harhaanjohtavan ja vaillinaisen kuvan Rakhinen osavaltiosta, Suu Kyi sanoi tuomioistuimelle.

Armeija vastasi hänen mukaansa satojen rohingya-asemiesten hyökkäykseen vuonna 2017.

YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkijaryhmän syyskuussa julkistamassa raportissa kutsutaan Myanmarin armeijan toimia kansanmurhaksi sekä vaadittiin muun muassa armeijan päällikön Min Aung Hlaingin saamista oikeuden eteen. Lisäksi raportissa todettiin, että kansanmurha uhkaa edelleen Myanmarissa olevia 600  000:ta rohingyaa.

Raportin mukaan Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa asuvat rohingyat elävät yhä heikentyvissä olosuhteissa.

Vain kerran aiemmin päätös kansanmurhasta

ICJ:n rakennuksen edustalle oli kokoontunut noin 250 Myanmaria puolustavaa ihmistä, joilla oli Aung San Suu Kyin kuvalla varustettuja julisteita.

–  Nämä syytökset Myanmaria ja Suu Kyitä vastaan ovat potaskaa, sanoi Hollannissa asuva burmalainen Chomar Oosterhof.

–  Me haluamme vain, että maamme menestyy, ja Suu Kyi on henkilö työskentelemään sen puolesta, hän lisäsi.

Samaan aikaan myös pieni rohingya-muslimeja puolustava ryhmä oli kokoontunut tuomioistuimen rakennuksen luokse. Sen parista kuului huuto, jossa Suu Kyitä kehotettiin häpeämään. Yksinäisellä mielenosoittajalla oli juliste, jossa oli teksti "etsintäkuulutettu joukkomurhasta".

Haagin kansainvälinen tuomioistuin on vain kerran aiemmin tehnyt päätöksen kansanmurhasta. Kyse oli vuonna 1995 Srebrenicassa Bosniassa serbien tekemästä verilöylystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Turkin maanjäristyksen uhriluku nousi yli 30:n, raunioista yritetään yhä pelastaa ihmisiä

Maastopalojen orvoksi jättämät eläinvauvat toipuvat Sydneyn villieläinsairaalassa – eläintarhan johtaja toivoo, että ihmisten auttamishalu näkyisi myös ympäristötekoina

Kiina keskeyttää villieläinten kaupan, kunnes koronavirusepidemia on ohi – villieläinten hämäräkaupassa on myyty eksoottisia eläimiä jättisalamantereista eläviin sudenpentuihin

Brasilian ennätyksellisissä sateissa kuollut ainakin 30 ihmistä

Puolustuksen puheenvuoro alkoi Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä: "Presidentti ei tehnyt yhtään mitään väärää"

Ulkoministeri Haavisto: Syyriassa järjestettävissä Isis-oikeudenkäynneissä olisi etunsa, asiassa kuitenkin paljon kysymysmerkkejä

Kiinan presidentti varoittaa koronaviruksen leviämisen kiihtyvän: Tilanne on vakava

Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa

Ranskan hallitus perääntyi eläkeiän nostoaikeistaan, mutta protestit jatkuivat silti – taustalla on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta, mikä luo jakolinjoja ranskalaisten välille

Turkin maanjäristyksessä loukkaantui toistatuhatta ihmistä – kuolleita on yli 20, lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.