Reuters: Putin antoi käskyn matkustajakoneen pudottamiseksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi käskyn ampua turkkilainen matkustajakone alas juuri ennen Sotshin vuoden 2014 olympialaisten avajaisia, kertoo uutistoimisto Reuters. Asia selviää uutistoimiston näkemästä kaksituntisesta dokumenttielokuvasta.

Juuri ennen Sotshin olympialaisten avajaisia oli tullut tieto turkkilaisen matkustajakoneen kaappaamisesta. Tietojen mukaan kaapparilla oli koneessa pommi ja hän halusi koneen suuntaavan kohti Sotshia.

Putin oli puhunut aiheesta Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa. Vastaavissa tapauksissa ennakkosuunnitelmana oli, että uhkaava lentokone ammutaan alas. Koneessa oli 110 ihmistä, kun taas Sotshin olympiastadionilla avajaisiin oli saapunut 40 000 katsojaa.

Putin kertoo Reutersin näkemässä dokumentissa antaneensa ohjeet edetä suunnitelman mukaan. Hetkeä myöhemmin tuli kuitenkin ilmoitus, että tiedot koneen kaappauksesta olivat väärä hälytys: "kaappari" oli ollut vain humalainen matkustaja, ja kone jatkoi matkaansa suunnitelmansa mukaisella reitillä. Putinin käskyä ei tarvinnut koskaan toteuttaa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on vahvistanut Reutersin dokumentissa kuulemat kommentit aidoiksi.