Romania ottaa ohjat EU:ssa ensimmäistä kertaa, välit Brysselin kanssa jännitteiset

Romania aloittaa tänään puolivuotiskautensa EU:n puheenjohtajamaana ensimmäistä kertaa. Heinäkuussa puheenjohtajaksi nousee Suomi.

Sisäpoliittisesta kriisistä kärsivällä Romanialla on EU-luotsina edessään useita merkittäviä tapahtumia, kuten Britannian EU-ero, europarlamenttivaalit ja seuraavan budjetin käsittely.

Tehtävää ei helpota, että Romanian ja Brysselin välit ovat jännitteiset. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker onkin jo epäillyt, mahtaako Romania selviytyä puheenjohtajakaudestaan.

Vuonna 2007 EU:n jäseneksi liittynyt maa on ollut alusta asti komission erityistarkkailussa korruption takia. Brysseliä huolestuttavat myös Romanian hallituksessa viime aikoina lisääntyneet nationalistiset puheet, jotka ovat samankaltaisia kuin Unkarissa ja Puolassa.

Kaikki kolme maata ovat sanasodassa EU:n kanssa uudistustensa takia, joiden EU katsoo olevan vastoin oikeusvaltioperiaatetta.

– Vaikka maa olisi teknisesti hyvin valmistautunut, Bukarestin hallitus ei ole täysin ymmärtänyt, mitä EU-maiden puheenjohtajuus tarkoittaa, Juncker sanoi Die Welt -lehden haastattelussa lauantaina.

Presidentin ja hallituksen välillä kahnausta

Romanian pääministerinä toimii tällä hetkellä Viorica Dancila, mutta käytännössä hallitusta johtaa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Liviu Dragnea. Hän ei voi toimia pääministerinä, koska hänet on tuomittu äänestystuloksen peukaloimisesta.

Junckerin mukaan EU:n puheenjohtajuus vaatii halua kuunnella muita ja halua siirtää omat huolet taka-alalle. Hän sanoi Die Weltille, että hänellä on tiettyjä epäilyksiä, kykeneekö Romania tähän.

Dragnea puolestaan on syyttänyt EU:ta, että se yrittää kieltää Romaniaa pitämästä kiinni omista mielipiteistään.

Myös Romanian presidentti Klaus Iohannis arvioi marraskuussa, että maa ei ole valmis ottamaan vastaan EU-puheenjohtajuutta. Romanian presidentin ja hallituksen välillä on ollut jatkuvaa kahnausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksa lisää poliisien läsnäoloa ja tarkkailua julkisilla paikoilla – sisäministerin mukaan äärioikeisto on Saksan suurin turvallisuusuhka

Kotiutuslento koronaviruksen riivaamasta Wuhanista laskeutui Pariisin lentokentälle – mukana myös suomalaisia

Thaimaassa oikeus määräsi oppositiopuolueen lakkautettavaksi

Maailman suurin koralliriutta on jälleen vaarassa – uhkana liian lämmin merivesi

Libyan hallinto palasi takaisin tulitaukoneuvotteluihin – kertoi aiemmin viikolla vetäytyvänsä jatkuvien väkivaltaisuuksien takia

Kovia kokeneet iranilaiset äänestävät vaaleissa, joissa vanhoillisten voitto on varma – tuhansia ehdokkaita hylättiin ennen vaalipäivää

Etelä-Korea varmisti jälleen kymmeniä uusia koronavirustartuntoja – myös yksitoista Diamond Princess -alukselta Yhdysvaltoihin evakuoitua on saanut tartunnan

Ukrainassa mellakoitiin koronavirusevakkoja vastaan

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone sai yli kolmen vuoden tuomion – Trump vihjailee luottomiehensä voivan vapautua

Koronavirustartuntojen määrä laskee Kiinassa, mutta kuolemien määrä ulkomailla kasvaa – Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä kuolleesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.