Ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg suuntaa kohti historiallista YK:n nuorten ilmastokokousta

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg osallistuu tänään 500 muun nuoren kanssa kaikkien aikojen ensimmäiseen YK:n nuorten ilmastokokoukseen. Ilmastonmuutosta protestoivat koululakot aloittanut 16-vuotias Thunberg sanoi perjantaina New Yorkissa, että muutos on tulossa, pidettiinpä siitä tai ei.

Maailmanlaajuinen ilmastolakkoaalto on kerännyt yhteen ainakin 185 maata vaatimaan parempia ilmastotoimia, kertoo brittilehti Guardian. Järjestäjien mukaan noin neljä miljoonaa ihmistä ympäri maailman on vallannut kaupunkien katuja, kertoo uutistoimisto AFP. Lakkoaaltoa pidetään maailman suurimpana mielenilmauksena, joka protestoi nousevien lämpötilojen uhkaa.

Maanantaina YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kutsuu koolle 60 maan johtajat esittelemään kasvihuonepäästöjen vähentämistavoitteitaan.

Saksan hallitus ilmoitti sopivasti perjantaina vuoteen 2030 ulottuvasta kymmenien miljardien eurojen ilmastopaketista. Sen avulla on tarkoitus alentaa energian ja teollisuuden aiheuttamia päästöjä sekä kannustaa sähköautojen ja julkisen liikenteen käyttöön.

Tuimalle Thunbergille rokkitähden vastaanotto

Ilmastolakkoaalto alkoi perjantaina Tyyneltä valtamereltä. Muun muassa Vanuatun varapääministeri syytti Yhdysvaltoja, Kanadaa, Australiaa, Japania ja Uutta-Seelantia ilmastonmuutoksen aiheuttamasta uhkasta.

Lakot levisivät lopulta myös Helsinkiin, jossa Eduskuntatalon portaille kokoontunut joukko vaati kylteissään muun muassa ilmastotuhon pysäyttämistä sekä toimintaa puheen sijaan.

Päivä huipentui New Yorkissa järjestettyyn mielenosoitukseen, johon myös Yhdysvaltoihin purjeveneellä saapunut Thunberg osallistui.

Thunberg sai perjantaina rokkitähden vastaanoton, kun hän saapui newyorkilaiseen puistoon puhumaan tuhansille ihmisille ja vaatimaan maiden johtajia hillitsemään hiilidioksidipäästöjä

–  Miksi meidän pitäisi opiskella tulevaisuutta varten, kun se on viety meiltä? Vaadimme turvallista tulevaisuutta, onko se niin paljon pyydetty, hän kyseli yleisöltä tuimaan tyyliinsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksa kehottaa Kreikkaa ja Turkkia neuvottelemaan erimielisyyksistä ja välttämään yhteenottoa

Suomen valtiojohto huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta

Tuore sopimus osoittaa, että arabimaiden rintama Israelin suhteen rakoilee – "Maan ei tarvitse tehdä enää palestiinalaisten suhteen myönnytyksiä"

EU-komission puheenjohtaja vaatii Valko-Venäjälle sanktioita – tehtaiden ja tuotantolaitosten lakot jatkuvat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.