Ruotsalaisnaiset tuntevat olonsa ennätyksellisen turvattomaksi: "Seksuaalirikosten uhrien määrä on kasvanut selvästi"

Ruotsissa turvattomuuden tunne on yleistynyt ja etenkin naiset ovat entistä huolestuneempia turvallisuudestaan ja rikoksen uhriksi joutumisesta. Tiedot selviävät Ruotsin rikostenehkäisyneuvoston (Brå) laajasta tutkimuksesta.

– Turvattomuuden tunteessa on tapahtunut selvä loikka ylöspäin ja etenkin naisten kohdalla on tultu ennätyskorkealle, arvioi Brån pääjohtaja Erik Wennerström STT:lle Sälenin turvallisuuskonferenssissa tiistaina.

31 prosenttia naisista tuntee turvattomuutta iltaisin omalla asuinalueellaan ja 22 prosenttia pelkää joutuvansa jonkinlaisen hyökkäyksen, kuten pahoinpitelyn tai raiskauksen uhriksi. Kumpikin luku nousi 6 prosenttiyksikköä vuotta aiemmin julkistettuun kyselyyn verrattuna.

Lisääntynyttä huolta voivat selittää Wennerströmin mukaan seksuaalirikosten määrän kasvu Ruotsissa sekä julkinen keskustelu naisiin kohdistuvista rikoksista.

– Seksuaalirikosten uhrien määrä on kasvanut selvästi viimeisen kolmen vuoden aikana. Erittäin suurta kasvu on ollut nuorimpien naisten kohdalla, hän sanoo.

Tiistaina julkistetun tutkimuksen perusteella turvattomuutta tuntevista naisista 12 prosenttia ei uskaltaudu ulos kodistaan iltaisin.

– (Silloin) ihmisen oma vapaus supistuu sellaisella tavalla, jota kenenkään ei tarvitse hyväksyä, sanoo Wennerström.

Kansalliseen turvallisuustutkimukseen haastateltiin Ruotsissa noin 12 000:ta ihmistä viime vuoden tammi-toukokuussa. Vastaajat olivat 16–79-vuotiaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.