Ruotsalaistankkeri pääsee vihdoin lähtemään Iranista

Iran on vapauttanut heinäkuussa Hormuzinsalmessa Persianlahdella haltuun ottamansa Stena Impero -tankkerin. Osa miehistöstä oli vapautettu jo aiemmin.

Iranin hallituksen edustajan Ali Rabiein mukaan alusta koskevat lakiasiat on nyt saatu vietyä loppuun, joten se voi jatkaa matkaansa. Iran on perustellut tankkerin haltuunottoa muun muassa merilain rikkomisella

Ruotsalaisvarustamon omistama ja Britannian lipun alla purjehtiva tankkeri otettiin haltuun sen jälkeen, kun Britannia oli pysäyttänyt Gibraltarilla iranilaistankkerin, jonka se epäili kuljettavan öljyä Syyriaan. Britit päästivät iranilaisaluksen jatkamaan matkaansa runsas kuukausi sitten.

Iran on kiistänyt oletukset, että Stena Imperon haltuunotto olisi ollut vastaveto sille, että Britannia takavarikoi iranilaisen öljytankkerin Grace 1:n. Aluksen nykyinen nimi on Adrian Darya 1.

Iranilaisalus muutti Gibraltarilta lähdettyään ensin useita kertoja kurssiaan, minkä jälkeen se sammutti transponderinsa, jotta sen liikkeitä ei pystyttäisi seuramaan esimerkiksi Marine Traffic -sivustolla. Yhdysvaltojen mukaan tankkeri purki myöhemmin öljylastinsa Syyriaan, mikä on vastoin Yhdysvaltojen ja EU:n talouspakotteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltain terveysministeri tapasi Taiwanin presidentin – poikkeuksellinen vierailu on suututtanut Kiinan

Kahdeksan ihmistä kuollut asemiesten iskussa Nigerissä – joukossa ranskalaisia avustustyöntekijöitä

Mediamoguli Jimmy Lai on pidätetty Hongkongissa uuden turvallisuuslain nojalla – epäillään juonitelleen ulkovaltojen kanssa

Perussa on kuollut ainakin kolme alkuperäisväestön edustajaa koronapandemiaan liittyvässä yhteenotossa

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Valko-Venäjällä presidentinvaaliäänestyksen jälkeen

Kreikan tulvissa on kuollut viisi ihmistä – joet tulvivat yli äyräidensä

Virallisen ovensuukyselyn mukaan Lukashenko saisi presidentinvaaleissa lähes 80 prosentin kannatuksen – Valko-Venäjän äänestyspaikoilla pitkiä jonoja

Moottoripyörällä liikkuneet asemiehet tappoivat Nigerissä kuuden ranskalaisturistin ja kahden paikallisen seurueen

Yhdysvalloissa ylittyi 5 miljoonan vahvistetun koronatartunnan rajapyykki, Uusi-Seelanti sinnitellyt jo sata päivää ilman tartuntoja

Suomalaistutkijat: Lupaus uusista vaaleista ei pura Beirutin jännitteitä, tarvetta myös kansainväliselle painostukselle – "Ilmapiiri on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.