Ruotsi kaavailee lentoveroa

Ruotsi aikoo säätää erillisen veron lentomatkustamiselle vuoden 2018 alusta. Hanke on saanut lentoyhtiöt reagoimaan: SAS aikoo tehdä Kööpenhaminasta pitkän matkan lentojensa tukikohdan, Norvegian uskoo veron vähentävän kotimaan lentojen kysyntää.

Verotuloja tärkeämpää on hallituksen mukaan se, että lentoliikenteen on kannettava ympäristötaakkansa.

– On järjetöntä, ettei kaikkein saastuttavin liikennemuoto maksa minkäänlaisia ympäristöveroja. Tällä hetkellä lentoliikenteellä on epäreilu kilpailuetu autoiluun ja junaan verrattuna, valtionvarainministeri Magdalena Andersson (sd.) perustelee.

Vero olisi kolmiosainen. Euroopan sisäisillä lennoilla vero olisi 80 kruunua (8,15 euroa) matkaa kohden. 280 kruunua (28,55 euroa) peritään keskipitkistä, alle 6 000 kilometrin, lennoista. Pisimmistä kaukolennoista pitäisi maksaa 430 kruunua (43,85 euroa).

Mutta kun suurin osa matkoista on edestakaisia, iskee vero kahdesti. Svenska Dagbladet laskeskelee, että nyt edestakainen lento Tukholmasta Kalmariin maksaa tuhat kruunua (102 euroa). Hintalappuun tulee reilut 16 euroa lisää kun vero on voimassa.

Lentoyhtiöt ovat jo laskeneet asiakasmenetyksiään. Kotimaan lennot vähenisivät neljän prosentin verran, Euroopan lennot ja kaukomaiden lennot parisen prosenttia.

– Olemme jo Norjassa nähneet veron seuraukset: kannattamattomat linjat lopetetaan. Pahiten vero iskee juuri kotimaan lentoihin, opastaa Norvegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos.

SAS on avannut äskettäin uudet reitit Tukholmasta Hong Kongiin ja Los Angelesiin. Lentovero Ruotsissa johtaa SAS:n mukaan siihen, että lennot lennetään Tukholman sijasta Kööpenhaminasta.

Ministeri Magdalena Andersson kuittaa lentoyhtiöiden kritiikin sosiaalipoliittisilla perusteilla:

– Lentovero iskee Tukholmassa asuviin hyvätuloisiin ihmisiin, joten sen yhteiskuntapoliittinen profiili on hyvä.

Veron arvioidaan tuovan Ruotsin valtion rahakirstuun 1,8 miljardia kruunua (180 miljoonaa euroa) puhdasta tuottoa.

Lähde: Svenska Dagbladet

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.