Ruotsi remontoi "paskakouluaan"

Mitä tapahtui maailman parhaalle koululle, kysytään Ruotsissa pyörineessä tv-sarjassa Världens bästa skitskola - Maailman paras paskakoulu. Ruotsin koulutusradion (UR) ohjelmasarjan provosoiva nimi on kuvaava esimerkki maan koulujärjestelmän saamasta kritiikistä.

Kansainvälisissä vertailuissa tulokset ovat romahtaneet. Yhä useampi poistuu peruskoulusta ilman hyväksyttyjä arvosanoja perusaineista kuten matematiikasta ja äidinkielestä. Ulkomaisten riskisijoittajien omistamien vapaakoulujen takomia voittoja kauhistellaan.

Moititun koulujärjestelmän remontoiminen on aloitettu muun muassa opetussuunnitelmista, arvosanoista, opettajien pätevyysvaatimuksista sekä lukio- ja opettajankoulutusjärjestelmistä.

Mallia kiikaroidaan myös muualta, eikä vähiten Pohjanlahden takaa. Opetusministeri Jan Björklund on viitannut useaan otteeseen naapurin esimerkkiin.

- Jos haluamme parempia tuloksia Ruotsin kouluissa, meidän on nostettava opettajankoulutuksen tasoa, Björklund totesi esitellessään tammikuussa Suomen kaltaisista mallia opetusharjoittelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.