Ruotsidemokraattien kannatus noussut, sosiaalidemokraattien huvennut

Ruotsissa maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kannatus on noussut selvästi samalla, kun hallituspuolue sosiaalidemokraattien kannatus on laskenut tuntuvasti. Muutokset ilmenevät Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n laajasta mielipidemittauksesta.

Kyselyn tiistaina julkaistujen tulosten mukaan ruotsidemokraatit saisi nyt 18,5 prosenttia äänistä. Kannatus on noussut 3,7 prosenttiyksikköä viime marraskuun mittauksesta. Edellisistä vaaleista ruotsidemokraatit on kohentanut kannatustaan peräti 5,6 prosenttiyksikköä.

Sosiaalidemokraatit sai nyt tehdyn kyselyn mukaan 28,3 prosentin kannatuksen, mikä on puolueelle historiallisen huono lukema. Sosiaalidemokraattien tuki on huvennut 4,3 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

Opposition maltillinen kokoomus on kasvattanut kannatustaan hieman 22,6 prosenttiin.

Jatkuuko ruotsidemokraattien eristys?

Hallituksessa olevat sosiaalidemokraatit ja vihreät sekä niiden apupuolue vasemmisto saivat nyt yhteensä 40 prosentin kannatuksen. Opposition porvarillisen alliansin kannatus on yhteensä 38,6 prosenttia.

Valtiotieteen professori Jonas Hinnfors Göteborgin yliopistosta tulkitsee SCB:n mielipidemittausta niin, että mikään nykyinen puolueiden liittouma ei ole saamassa Ruotsissa puolta tai edes 45:tä prosenttia seuraavien vaalien äänistä. Hänen mukaansa tilanne pakottaa puolueet etsimään uudenlaisia koalitioita.

Ruotsissa muut puolueet ovat ainakin tähän asti kieltäytyneet yhteistyöstä rasistisena pidetyn ruotsidemokraattien kanssa.
Naisten parissa sosiaalidemokraatit ylti nyt liki kolmasosan kannatukseen, kun taas ruotsidemokraattien ja kokoomuksen kannattajista enemmistö on miehiä.

Ruotsalaiset valitsevat maalle uudet kansanedustajat valtiopäivävaaleissa 9. syyskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.