Ruotsidemokraattien suosio sotki blokkipolitiikan, punavihreän blokin ja porvariallianssin kannatus lähes tasoissa

Ruotsin valtiopäivävaalien kärkikolmikko oli etukäteen arvattavissa, mutta loppuun asti jännitettiin, mihin järjestykseen kolme suurinta puoluetta sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit asettuisivat. Kun reilu puolet vaalipiireistä oli saanut äänensä laskettua, alustavat tulokset näyttivät kärkikolmikolle osin eri järjestystä kuin SVT:n laaja ovensuukysely, joka yleensä ennustaa Ruotsin vaalituloksen luotettavasti.

Kun reilu puolet vaalipiireistä oli laskettu, sosiaalidemokraatit olivat suurin puolue, ja maltillinen kokoomus oli ruotsidemokraattien edellä. Sosiaalidemokraatit olivat saaneet siihen mennessä lasketuista äänistä 28,1 prosenttia, maltillinen kokoomus 19,4 prosenttia ja ruotsidemokraatit 17,8 prosenttia.

SVT:n että Ruotsin TV4:n ovensuukyselyiden mukaan sosiaalidemokraateista oli tulossa suurin puolue, mutta kaksi seuraavaksi suurinta asettuivat kilpailevissa kyselyissä eri järjestykseen.

SVT:n kyselyn mukaan sosiaalidemokraatit saisivat 26,2 prosenttia, ruotsidemokraatit 19,2 ja maltillinen kokoomus 17,8. Tämä merkitsisi ruotsidemokraateille 6,3 prosenttiyksikön nousua vuoden 2014 vaaleihin verrattuna. Sekä sosiaalidemokraateille että maltilliselle kokoomukselle se merkitsisi useamman prosenttiyksikön laskua.

SVT:n kyselyn mukaan porvariallianssi on saamassa 39,6 äänistä, punavihreät 39,4 prosenttia ja ruotsidemokraatit 19,2 prosenttia.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan blokkien tasaisuus ennakoi Ruotsiin hankalia hallitusneuvotteluja. Ruotsidemokraatit ovat hänen mukaansa selvästi vaalien voittaja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi STT:lle Tukholmassa, että sisarpuolue ruotsidemokraattien vaalituloksessa olennaista on vaalien jälkeinen asema maan politiikassa.

 

Ruotsalaistutkija: Hallitus ehkä yli blokkirajojen

 

Ruotsin vaalitulos vaikutti ovensuukyselyiden perusteella aiheuttavan ennennäkemättömän tilanteen, jossa mitä vain voi vielä tapahtua, arvioi illalla dosentti Ann-Cathrine Jungar Södertörnin korkeakoulusta Tukholmasta.

Hänen mukaansa ovensuukyselyiden perusteella tietää yleensä jo, minkälainen hallitus Ruotsiin on tulossa. Nyt punavihreä blokki ja porvariblokki näyttivät kuitenkin olevan lähes tasoissa. Sosiaalidemokraatit olivat säilyttämässä asemansa suurimpana puolueena, mutta myös punavihreään blokkiin kuuluva ympäristöpuolue ei välttämättä edes ylitä neljän prosentin äänikynnystä, missä tapauksessa se jäisi kokonaan ulos parlamentista.

Myös ruotsidemokraattien suuri kannatus vaikeuttaa hallituksen muodostamista, sillä muut puolueet ovat olleet haluttomia ryhtymään sen kanssa hallitusyhteistyöhön.

Yhteistyöhalua ruotsidemokraattien kanssa tuskin lisää se, että äänestäjät vaikuttavat arvostavan tiukkaa ruotsidemokraattien vastaista linjaa. Jungar huomauttaa, että ruotsidemokraatteihin sopeutuvaisimmin suhtautuneet puolueet eivät menestyneet näissä vaaleissa.

Tässä tilanteessa Jungar pitää mahdollisena jopa sitä, että puolueet muodostaisivat hallituksen yli blokkirajojen, jolloin hallituksessa voisi Suomen tapaan olla yhtä aikaa puolueita sekä oikealta että vasemmalta. Ruotsalaisäänestäjät ovat hänen mukaansa kuitenkin perinteisesti rankaisseet puolueita myös blokkirajat ylittävästä yhteistyöstä.

Ruotsalaistutkija: Ennennäkemätön tilanne, mitä vain voi tapahtua

Pääministeri Sipilä: Uskon Ruotsin ja Suomen yhteistyön jatkuvan vahvana, olipa hallitusratkaisu mikä tahansa

Ruotsidemokraateissa hillittyä juhlintaa ovensuukyselyjen tultua julki

Halla-aho ruotsidemokraateista: Olennaista ei ole prosenttiosuus vaalituloksessa, vaan puolueen asema Ruotsin politiikassa

SVT:n ovensuukysely: Sosiaalidemokraatit säilyttämässä suurimman puolueen aseman Ruotsin vaaleissa