Ruotsin ja Venäjän välillä käytössä kuuma linja puolustusasioissa – yhteyttä on jo hyödynnetty

Ruotsin ja Venäjän asevoimien välillä on ollut kohta vuoden ajan käytössä puhelinlinja, jota voidaan hyödyntää erilaisten asioiden ja tilanteiden selvittämisessä. Näin kertoo Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén.

– Olemme myös käyttäneet sitä niissä tapauksissa, joissa tarvetta on ollut, hän kertoi STT:lle Almedalenin politiikkaviikolla.

Bydénin mukaan ympärivuorokautinen yhteys Venäjään on ennen kaikkea turvallisuutta lisäävä toimenpide, eikä se hänen mukaansa tarkoita, että Ruotsi olisi palauttanut Venäjä-suhteitaan normaalitasolle.

– Kyse on turvallisuudesta: että pystyy selvittämään tilanteita sekä välttämään väärinymmärryksiä ja sellaista, joka voisi eskaloitua, Bydén sanoi.

Kuuma linja otettiin käyttöön viime vuonna loppukesästä, ja Bydénin mukaan sen toimivuutta testataan säännöllisesti. Yhteyttä pidetään operaativisella tasolla.

– Tiedämme Ruotsissa, keitä siellä toisessa päässä on – ja he Venäjällä tietävät, kuka meillä vastaa, jos he soittavat tänne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa

Asiantuntijan mukaan Lukashenkon hallinto kaatuu aikanaan, mutta tuskin vielä

Opposition presidenttiehdokas Tihanovskaja ilmeisesti painostettiin lähtemään pois Valko-Venäjältä

Venäjä aikoo taltuttaa koronaviruksen Sputnik-rokotteella – Putinin tytär jo rokotettu, laajamittainen valmistus alkaa ensi kuussa

Maanantaina pidätetty hongkongilainen mediamoguli ja demokratia-aktivisti Jimmy Lai on vapautettu

Kiina yrittää tehdä Taiwanista uuden Hongkongin, varoitti Taiwanin ulkoministeri

Putin: Venäjä on saanut koronarokotteen valmiiksi –  maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan

Valkoisen talon ulkopuolella ammuttu aseistautunutta ihmistä, Trump kiidätettiin hetkellisesti pois tiedotustilaisuudestaan

Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokas on Liettuassa –  yksi ihminen on kuollut protesteissa, vahvistaa poliisi

Poliisi on ampunut mielenosoittajia kumiluodeilla ja kyynelkaasulla Valko-Venäjällä – mielenosoitukset jatkuvat toista iltaa vaalien jälkeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.