Ruotsin kuningas täyttää 70 vuotta - tätä hän toivoo kansalta lahjaksi

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää vappuaattona lauantaina 30. huhtikuuta 70 vuotta. Mitä hän mahtaa toivoa lahjaksi?

Visit Sweden -organisaatio kertoo, että suklaarasioiden tai viinin sijaan kuningas toivoo, että ihmiset lahjoittaisivat rahaa jompaankumpaan hänelle tärkeään säätiöön. Kaarle XVI Kustaa tukee nuorta johtajuutta ("Ungt ledarskap") ja kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun lahjakkuuksia.

Kuninkaan syntymäpäivä on täynnä ohjelmaa. Visit Swedenin mukaan päivä alkaa jumalanpalveluksella kello 10 Ruotsin aikaa (kello 11 Suomen aikaa). Hovin papisto siunaa kuninkaan linnankirkossa. Niin kutsuttu ”Te Deum” -kiitosjumalanpalvelus toimitetaan aina, kun Ruotsin kuningasperheessä tapahtuu jotain erityistä. Viimeksi maaliskuun alussa kuningasperheessä kiitettiin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin pojan, prinssi Oscarin syntymästä.

Kello 10.30 paikallista aikaa kuninkaallinen henkivartiosto marssii juhlalliseen vahdinvaihtoon linnan eteen. Kello 12 sadat Ruotsin kuoroyhdistyksen jäsenet laulavat kuninkaalle serenadin. Ruotsalaiset vaativat laulussaan, että päivänsankarin pitää elää satavuotiaaksi, ja laulun lopuksi huudetaan nelinkertainen hurraa-huuto.

Matka hevosvaunuilla alkaa Mynttorgetilta kello 13 ja päättyy kaupungintalolle varttia myöhemmin. Kaupungintalolla kuningas syö lounasta ja virkistäytyy ottaakseen hallituksen vastaan linnassa. Päivä päättyy juhlaan, jota vietetään perhe- ja ystäväpiirissä. Lisäksi juhlallisuuksiin odotetaan kuninkaallisia koko Euroopasta, jopa enemmän kuin kruununprinsessa Victorian ja Danielin häihin.