Ruotsin metsäpalot leviävät yhä – metsää tuhkana tuuleen yli 57 miljoonan euron edestä

Ruotsissa painitaan edelleen mittavien metsä- ja maastopalojen kanssa. Kymmenissä maastopaloissa on tuhoutunut metsää jo noin 600 miljoonan kruunun eli yli 57 miljoonan euron arvosta, Ruotsin metsähallitus arvioi.

Paloja pidetään viime vuosikymmenien vakavimpina. Pitkään jatkunut kuivuus pahentaa tilannetta. Torstaina sammutustöitä vaikeutti paikoin vielä liekkejä lietsonut tuuli.

Palojen alta jouduttiin torstain vastaisena yönä evakuoimaan lisää ihmisiä, kun noin sata ihmistä evakuoitiin Hanåsenin, Binnäsetin ja Björnsjövallenin kylistä Bracken kunnassa Jämtlannissa.

Pahimmalla paloalueella Ljusdalin kunnassa Gävleborgin läänissä evakuoitiin jo aiemmin paljon asukkaita useita päiviä riehuneen ja nopeasti leviävän palon tieltä. Torstaina savu alueella oli jo niin sankkaa, että liekkejä vastaan taistelevien palomiesten tukikohtanaan käyttämä alue alkoi käydä vaaralliseksi.

Ljusdalissa paloja riehui torstaina ilmakuvien mukaan kaikkiaan 8 500 hehtaarin alueella ja palorintama oli 55 kilometriä pitkä.

Ljusdalin palon syttymissyytä ei torstaina vielä tiedetty. Viranomaisten mukaan ainakaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan epäillä rikosta.
 

Apua ulkomailta ja vapaaehtoisilta

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vieraili torstaina Ljusdalin paloalueelle tutustumaan tilanteeseen. Ruotsin hallitus on saanut moitteita siitä, etteivät viranomaiset ole valmistautuneet riittävän hyvin maasto- ja metsäpalojen sammuttamiseen.

Ljusdalin sammutustöihin toivotaan pientä helpotusta ranskalaisista sammutuskoneista, joita odotettiin torstaina pelastajien avuksi. Sammutustöihin saapui jo keskiviikkona kaksi italialaista konetta. Myös Norja aikoo lähettää Ruotsiin helikoptereita ja Tanska palomiehiä.

Pelastustöihin ja evakuoitujen auttamiseen on ammattilaisten ohella osallistunut myös vapaaehtoisia, joita koordinoi Punainen risti.

Viime vuoteen verrattuna Ruotsissa on syttynyt metsä- ja maastopaloja heinäkuuhun mennessä kolme kertaa enemmän.

Ruotsissa palaa jo yli 20 000 hehtaaria metsää – Lentokoneilla on saatu tilannetta helpotettua

Ruotsissa evakuoitu lisää ihmisiä metsäpalojen vuoksi