Ruotsin metsäpalotilanne ei ole huonontunut, mutta "mitään syytä liikaan optimismiin ei ole"

Ruotsissa kamppailu metsä- ja maastopaloja vastaan on jatkunut jo viikon. Sunnuntai-iltapäivänä palojen määrä oli 53, kun se on viime päivinä vaihdellut noin 40–80 paikkeilla.

– Tilanne on yhä vakava, mutta se ei ole kokonaisuudessaan huonontunut verrattuna eiliseen, kertoo operatiivinen johtaja Britta Ramberg Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviranomainen MSB:stä TT:n mukaan.

– Tilanteessa näkyy pieni vakautuminen, mutta ei ole mitään syytä olla liian optimistinen.

Optimismia karistaa ensinnäkin helle ja toiseksi ukkonen, jota odotetaan sunnuntai-illaksi Pohjois-Ruotsiin. Molemmat lisäävät maastopaloriskiä.

– Pelkäämme, ettei huippua ole vielä saavutettu, MSB:n koordinaattori Peter Arnevall sanoo.

Hälsinglandissa "paras yö tähän mennessä"

Ruotsissa vietetään lämpimintä heinäkuuta vähintään 260 vuoteen. Kuumuuden ja kuivuuden ennustetaan jatkuvan ensi viikolla, ja meteorologit ovat kertoneet jopa uusien lämpöennätysten mahdollisuudesta.

Tulipalotilanne vaihtelee alueittain. Keski-Ruotsissa Hälsinglandin maakunnassa tilanne vaikuttaa jo paremmalta.

– Tämä on ollut selvästi paras yö tähän mennessä, Hälsinglandin pelastuslaitoksen operatiivinen päällikkö Hans Nornholm kommentoi sunnuntain vastaista yötä.

Yhteensä metsää palaa 25 000 hehtaarin alueella, kertoivat Ruotsin viranomaiset sunnuntaina. Neljä suurinta paloa käsittää 20 000 hehtaaria, loput ovat pienempiä eri puolilla maata.

Pelastajia ympäri Eurooppaa

Lauantaina Ruotsiin saapui 139 puolalaista pelastajaa. Ranskasta Ruotsiin tulee lisäksi 60 vaikeaan maastoon erikoistunutta pelastajaa.

Henkilöstöä ja laitteistoa on saapunut tai saapumassa myös Liettuasta, Norjasta, Saksasta ja Tanskasta.

Sammutusapuna on myös vapaaehtoisia. Punaisen Ristin mukaan sammutustöihin on internetissä ilmoittautunut kahdessa päivässä yli 2000 ruotsalaista. Kymmenet ovat jo tarttuneet toimeen.

Vapaaehtoisia koordinoivan Punaisen Ristin mukaan esimerkiksi ensiaputaidot ja kokemus metsätöistä ovat hyödyllisiä sammutustöissä. Vapaaehtoisia tarvitaan myös ajoneuvojen kuljettamiseen ja kelaamaan paloletkuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Erikoiskoulutettuja ranskalaispalomiehiä sammuttamaan ukkosen lietsomia Ruotsin metsäpaloja

Ruotsissa palaa jo yli 20 000 hehtaaria metsää – Lentokoneilla on saatu tilannetta helpotettua

Ruotsin metsäpalot leviävät yhä – metsää tuhkana tuuleen yli 57 miljoonan euron edestä