Ruotsin painovapaussäädös täytti perjantaina 250 vuotta

Förordning, angående Skrif- och Tryck-friheten, lukee Ruotsin kuningas Aadolf Fredrikin vuonna 1766 allekirjoittamassa asiakirjassa, jota säilytetään Ruotsin kuninkaallisessa kirjastossa. Lakiasiakirja antaa Ruotsin kuningaskunnan kansalaisille sananvapauden ja painovapauden, yhtenä ensimmäisistä maailman maista.

Kuningas Aadolf Fredrik ei ole jäänyt historiaan mitenkään erityisen onnistuneesta hallituskaudesta (1751-71), sillä vuoden 1723 perustuslaki poisti Ruotsin kuninkaalta liki kaikki valtaoikeudet ja teki kuninkaasta siniverisen seurustelu-upseerin. Kuninkaan panosta painovapausasetuksen laatimisessa pidetään olemattomana, mutta yhtä kaikki laki tarvitsi hallitsiijan allekirjoituksen lainvoiman saadakseen.

Päivälleen 250 vuotta sitten lain voiman saanut säädös on kuitenkin taannut Ruotsiin paino- ja mielipidevapauden, joten jotain heikoksi hallitsijaksi luonnehdittu Aadolf Fredrik teki oikein ja hyvin. Transparency Internationalin tilastoissa Ruotsi on korruptiossa sijalla 3./168 ja median vapaudessa sijalla 12./179; tilastoluvut ovat tosin vuosilta 2011-2012.

Ruotsissa on nykyisin neljä perustuslakia, joista kaksi on takaamassa sananvapautta: Painovapausasetus (1949, Tryckfrihetsförordningen) ja Sananvapausperustuslaki (1991, Yttrandefrihetsgrundlagen).

Lähde: Svenska Dagbladet

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.