Ruotsin valtiopäivät äänesti Löfvenin pääministeriksi

Ruotsissa valtiopäivät on odotetusti äänestänyt Stefan Löfvenin pääministeriksi. 153 kansanedustajaa äänesti hänen valintaansa vastaan ja 115 puolesta. Ruotsissa pääministeri tulee hyväksytyksi, jos enemmistö kansanedustajista ei äänestä valintaa vastaan. Löfven valittiin, koska vastaääniä oli alle 175.

Sosiaalidemokraattien johtajan valinta varmistui jo pari päivää sitten, kun vasemmistopuolue lupasi äänestää tyhjää. Tyhjää äänestivät myös liberaalit ja keskusta. Ruotsidemokraatit, maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit äänestivät Löfveniä vastaan.

Löfvenin valitsemisen puolesta äänestivät sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue, jotka Löfven on kokoamassa vähemmistöhallitukseen.

Löfvenin on määrä esitellä hallituksen ohjelma ja kokoonpano valtiopäiville maanantaina.

Blokkirajat ylittävä yhteistyö tekee historiaa

Hallitusta on yritetty muodostaa syyskuussa järjestetyistä valtiopäivävaaleista alkaen. Hallitukseen tulevat samat puolueet ja sama pääministeri kuin ennen syyskuun vaaleja. Keskustapuolue ja liberaalit ovat hallituksen ulkopuolella, mutta ovat sopineet budjettiyhteistyöstä sen kanssa. Tilanne on historiallinen, sillä Ruotsissa ei ole ollut tapana tehdä yhteistyötä punavihreän ja porvarillisen blokin välisen rajan yli.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt on asettanut tiukkoja ehtoja sille, että puolue antaa hallituksen toimia. Jos hallitus tuo valtiopäiville vasemmistopuolueen vastustamia lakiesityksiä muun muassa vuokrasääntelyn purkamisesta, aikoo puolue esittää hallitukselle epäluottamuslausetta.

Hallituksen kaatamiseksi vasemmistopuolue tarvitsisi kuitenkin apua maltilliselta kokoomukselta, kristillisdemokraateilta ja ruotsidemokraateilta.