Ruotsin yhteiskuntaa varustetaan taas sodan ja kriisin varalle

Ruotsi on tehnyt merkittävän käännöksen turvallisuuspoliittisessa linjassaan. Koko yhteiskuntaa varustellaan nyt mahdollista sotaa ja kriisitilanteita varten, kerrotaan Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirastosta (MSB).

– Olemme viimeisen vuoden aikana ottaneet jälleen käyttöön suunnittelun sodan, sodanuhan ja kohotetun valmiuden varalle, sanoo MSB:n pääjohtaja Helena Lindberg STT:lle.

Lindbergin mukaan valmiusasioita on pyritty parantamaan monella rintamalla jo aiempina vuosina, mutta nyt mahdollinen sodan uhka on tullut selvästi kuvaan.

– Hallitus on ollut selvä tässä asiassa, niin sanotusti painanut nappia ja pyytänyt kaikkia valtion viranomaisia palauttamaan (valmius)suunnittelun. Yhdessä puolustusvoimien kanssa pyöritämme nyt yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden suunnittelua, hän kertoo.

 

Tukea puolustukselle

 

Parhaillaan selvitetään sitä, millaista tukea Ruotsin puolustusvoimat voisi tarvita siviilipuolen toimijoilta. Johtopäätöksiä on tarkoitus toimittaa hallitukselle kesällä.

– Teemme yhdessä arvion, onko (toivottua) tukea mahdollista antaa puolustusvoimille ja mitä se maksaa. Meneillään on intensiivinen analyysi- ja suunnittelutyö, kertoo Sälenin turvallisuuskonferenssiin osallistuva Lindberg.

Hän arvioi, että yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden vahvistaminen vaatisi muun muassa lääninhallitusten voimavarojen lisäämistä.

– Kysymys resursseista on tärkeä: niitä tarvitaan muun muassa entistä intensiivisempään suunnittelutyöhön ja harjoitustoimintaan.

 

Kyberuhka ja tiedustelua

 

Ruotsin huolia ovat myös kansalaisiin kohdistuva informaatiovaikuttaminen, kyberhyökkäysten riski erilaisiin järjestelmiin sekä Ruotsiin kohdistuva tiedustelutoiminta.

– Saamme informaatiota tiedusteluviranomaisilta, ja turvallisuuspoliisi Säpo on ilmaissut selvästi, että meneillään on laitonta tiedustelutoimintaa ja sotaan valmistelevia toimenpiteitä. Muun muassa satamia ja tärkeitä järjestelmiä kartoitetaan, Lindberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.