Ruotsin yhteiskuntaa varustetaan taas sodan ja kriisin varalle

Ruotsi on tehnyt merkittävän käännöksen turvallisuuspoliittisessa linjassaan. Koko yhteiskuntaa varustellaan nyt mahdollista sotaa ja kriisitilanteita varten, kerrotaan Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusvirastosta (MSB).

– Olemme viimeisen vuoden aikana ottaneet jälleen käyttöön suunnittelun sodan, sodanuhan ja kohotetun valmiuden varalle, sanoo MSB:n pääjohtaja Helena Lindberg STT:lle.

Lindbergin mukaan valmiusasioita on pyritty parantamaan monella rintamalla jo aiempina vuosina, mutta nyt mahdollinen sodan uhka on tullut selvästi kuvaan.

– Hallitus on ollut selvä tässä asiassa, niin sanotusti painanut nappia ja pyytänyt kaikkia valtion viranomaisia palauttamaan (valmius)suunnittelun. Yhdessä puolustusvoimien kanssa pyöritämme nyt yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden suunnittelua, hän kertoo.

 

Tukea puolustukselle

 

Parhaillaan selvitetään sitä, millaista tukea Ruotsin puolustusvoimat voisi tarvita siviilipuolen toimijoilta. Johtopäätöksiä on tarkoitus toimittaa hallitukselle kesällä.

– Teemme yhdessä arvion, onko (toivottua) tukea mahdollista antaa puolustusvoimille ja mitä se maksaa. Meneillään on intensiivinen analyysi- ja suunnittelutyö, kertoo Sälenin turvallisuuskonferenssiin osallistuva Lindberg.

Hän arvioi, että yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden vahvistaminen vaatisi muun muassa lääninhallitusten voimavarojen lisäämistä.

– Kysymys resursseista on tärkeä: niitä tarvitaan muun muassa entistä intensiivisempään suunnittelutyöhön ja harjoitustoimintaan.

 

Kyberuhka ja tiedustelua

 

Ruotsin huolia ovat myös kansalaisiin kohdistuva informaatiovaikuttaminen, kyberhyökkäysten riski erilaisiin järjestelmiin sekä Ruotsiin kohdistuva tiedustelutoiminta.

– Saamme informaatiota tiedusteluviranomaisilta, ja turvallisuuspoliisi Säpo on ilmaissut selvästi, että meneillään on laitonta tiedustelutoimintaa ja sotaan valmistelevia toimenpiteitä. Muun muassa satamia ja tärkeitä järjestelmiä kartoitetaan, Lindberg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Venäjän ainoalla lentotukialuksella syttyi tulipalo – Amiraali Kuznetsov on ollut jo pitkään korjattavana Murmanskissa

Venäjä karkottaa kaksi saksalaisdiplomaattia vastavetona Saksan tekemille karkotuksille, Berliini varoitti mahdollisista lisätoimista

Zelenskyin tähdittämästä komediasarjasta leikattiin Putinia koskeva vitsi pois Venäjällä

Onnellisuus-29ideologiastaan tunnettu Bhutan saa tuloja vesivoimasta ja turismista – hyvinvointi jakautuu yhä epätasaisesti

Merestä löydetyt osat kuuluvat kadonneeseen chileläiskoneeseen

Harvey Weinstein päässyt 25 miljoonan dollarin sopuun häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa – sopimus vapauttaisi Hollywood-mogulin lähes kaikista syytöksistä

Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

Määräaika paukkui – Israeliin kolmannet vaalit vuoden sisään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.