Ruotsin yleisradioyhtiö SVT otti etäisyyttä ruotsidemokraattien maahanmuuttokantoihin, puolue hermostui

Ruotsissa vaalitentin järjestänyt yleisradioyhtiö SVT ajautui tentin jälkeen sanaharkkaan ruotsidemokraattien kanssa maahanmuutosta. SVT otti lähetyksen lopulla etäisyyttä ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin lausuntoihin maahanmuuttajien työllistymisestä.

Åkesson sanoi tentissä, että maahanmuuttajat eivät saa töitä, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin. SVT pitää kannanotossaan kommentteja törkeänä yleistyksenä.

SVT perusteli kannanottoaan radio- ja televisiolainsäädännöllä, jonka mukaan ohjelmien on kunnioitettava ihmisarvoa ja kaikkien tasavertaista kohtelua. SVT on aiemmin saanut langettavan päätöksen Ruotsin radio- ja televisiotoimintaa valvovalta elimeltä siitä, ettei se ottanut riittävästi etäisyyttä poliitikkojen loukkaaviin lausuntoihin kanavallaan.

–  Se, että maahanmuuttajat esitetään ryhmänä, joka ei ole ruotsalainen eikä sovi maahamme, on törkeästi yleistävä lausunto, sanoo SVT:n vaaliohjelmista vastaava Eva Landahl.

Ruotsidemokraattien Åkesson tuomitsi kannanoton rajusti.

– Meillä on tuskin kaksi päivää äänestyspaikkojen sulkeutumiseen ja sitten julkinen televisioyhtiö päättää osallistua keskusteluun "ottamalla etäisyyttä" yhden puoluejohtajan näkemykseen. Tämä on skandaali, hän sanoi Expressen-lehdelle.

Suomessa SVT:n kannanotosta kertoi ensin Yle.

Ruotsin valtiopäivävaalit pidetään sunnuntaina.