Ruotsissa kristillisdemokraatit suostuvat yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa

Ruotsissa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor ilmoitti torstaina, että puolue on tulevaisuudessa valmis tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien ja vasemmistopuolueen kanssa.

Mistään uudesta blokista ei kuitenkaan ole kysymys, Busch Thor painotti. Yhteistyö on hänen mukaansa mahdollista yksittäisissä asioissa, joissa puolueilla on samanlaiset tavoitteet.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kutsui kristillisdemokraattien uutta linjaa kypsäksi ja viisaaksi.

Busch Thorin ilmoitus on aiheuttanut närää muissa puolueissa. Ruotsissa perinteisesti muut valtiopäiväpuolueet ovat kieltäytyneet kaikesta yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.

–  On historiallinen virhe Busch Thorilta avata yhteistyö puolueen kanssa, joka on muukalaisvihamielinen ja jonka juuret ovat uusnatsismissa, sanoi keskustan johtaja Annie Lööf.

–  Olisi ollut rehellisempää kertoa tästä ennen vaaleja.

Maltillinen kokoomus ei torstaina halunnut kommentoida asiaa, mutta liberaalien puoluejohtaja Jan Björklund kutsui uutista surulliseksi.

–  Todennäköisesti tämä on ensimmäinen askel kohti konservatiiviblokkia, josta Åkesson haaveilee, Björklund sanoi.

Ruotsin finanssiministeri Magdalena Andersson (sosiaalidemokraatit) ei pidellyt kritiikkiään.

–  Jos katsomme Euroopan historiaa, tiedämme, että asiat menevät todella huonoon suuntaan, jos perinteinen oikeisto tekee tietä äärioikeistolle. Ebba Busch Thor on nyt ottanut askeleen siihen suuntaan, Andersson sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.