Ruotsissa laaja valmiusharjoitus, kodinturvajoukot kutsuttiin palvelukseen

Ruotsissa on parhaillaan käynnissä laaja maanpuolustuksen valmiusharjoitus. Hemvärnet- eli kodinturvajoukkojen kaikki 22 000 jäsentä kutsuttiin eilen iltapäivällä palvelukseen vuorokauden ajaksi. Vastaavaa harjoitusta ei ole Ruotsissa järjestetty sitten 1970-luvun puolivälin.

Ruotsin puolustusvoimiin kuuluva Hemvärnet koostuu vapaaehtoisista, joten harjoitukseen osallistuminenkin on vapaaehtoista. Puolustusvoimissa toivotaan, että vähintään puolet Hemvärnetin jäsenistä osallistuisi harjoitukseen.

– Tämän harjoituksen tarkoituksena on vahvistaa sotilaallista maanpuolustusta, ja minun tehtäviini kuuluu toiminnan tehostaminen, perustelee harjoitusta puolustusvoimien komentaja Micael Bydén Ruotsin televisiolle.

Koko valtakunnan alueella toimivien kodinturvajoukkojen tehtävänä on sodan sattuessa turvata yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeitä kohteita. Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijan Stefan Ringin mukaan harjoitus ja siihen osallistuvien määrä antaa puolustusvoimille tärkeää tietoa valmiuden tasosta.

– Armeija on hyvin pieni, ja siksi Hemvärnetin merkitys on kasvanut. On luonnollista pyrkiä harjoittamaan tätä organisaatiota, Ring sanoo TT:lle.
Ruotsissa vietetään tänään valmiusharjoituksen kanssa samaan aikaan myös maan kansallispäivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.