Ruotsissa oppositio pitää kiinni epäluottamuksestaan puolustusministeriin

Ruotsissa opposition enemmistö pitää kiinni epäluottamuksesta, joka kohdistuu puolustusministeri Peter Hultqvistiin maata ravistelleessa tietovuotokohussa.

Opposition mukaan epäluottamuksen taustalla olevat faktat eivät ole muuttuneet. Aiemmin tänään Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoi, että tietovuotokohun seurauksena sisäministeri Anders Ygeman ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson jättävät hallituksen. Löfvenin mukaan Hultqvistiin kohdistettu epäluottamus ei ole perusteltua. Oppositio on tästä eri mieltä.

Oppositio toteaa tiedotteessaan, että maan puolustuksesta vastaava ministeri ei kertonut tietovuodosta saamiaan tietoja pääministerille tai valtiopäiville, vaikka tiesi tietovuodon olevan vakava.

Oppositio ei aio pyytää valtiopäiviä koolle erikseen ennen syksyllä alkavaa uutta kautta, ellei jotain raskauttavaa nouse esiin ennen sitä. Epäluottamusta käsitellään siis vasta kesän jälkeen.

Tietovuotokohu liittyy Ruotsin ajoneuvohallintoviranomaiseen ja siihen, että rekisteritietoihin ovat päässeet ulkomaiset työntekijät, joiden taustoja ei ole tarkistettu vaaditulla tavalla.

Poliittinen tilanne kuumeni eilen, kun neljä porvaripuoluetta esitti epäluottamuslausetta kolmelle ministerille. Epäluottamuslausetta esitti pian myös ruotsidemokraatit. Näillä viidellä puolueella on enemmistö Ruotsin valtiopäivillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruotsin hallituksen jättävä Ygeman: "Nämä ovat pelin säännöt ja nyt on mentävä eteenpäin"