Ruotsissa porvarihallituksen muodostaminen vastatuulessa

Ruotsissa porvarihallituksen muodostaminen näyttää entistä vaikeammalta. Porvariblokin pienpuolue keskusta ilmoitti tänään, ettei se ole tässä vaiheessa valmis tukemaan hallitusta, jos mukana eivät ole porvariblokin kaikki neljä puoluetta. Asiasta kertoi puolueen puheenjohtaja Annie Lööf tiedotustilaisuudessa.

Myöskään liberaalipuolue ei ole valmis vain parin porvaripuolueen hallitukseen. Puolueen puheenjohtaja Jan Björklund otti asiaan kantaa tänään Aftonbladetissa.

Puolueet ilmoittivat kantansa sen jälkeen, kun maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ehdotti eilen Facebookissa, että porvarillinen vähemmistöhallitus voisi muodostua vain yhden, kahden tai kolmeen puolueen pohjalle. Kristersson kertoi seuraavaksi yrittävänsä muodostaa porvarillisen vähemmistöhallituksen ilman sosiaalidemokraattien tukea.

Lauantaina myös asiaan kantaa ottaneet porvariblokin kristillisdemokraatit sen sijaan ovat myönteisempiä Kristerssonin avaukselle. Puolueen puheenjohtaja Ebba Busch Thor sanoi olevansa pahoillaan keskustan ja liberaalien kannoista.

Sekä keskusta että liberaalit ilmoittivat myös, etteivät ne ryhdy sellaisen kokoomusjohtoisen vähemmistöhallituksen tukipuolueeksi, jossa eivät itse ole mukana.

Hallituspohjaa haettu yli kuukausi

Ruotsin hallituspohja on vielä täysin auki, vaikka vaaleista on kulunut yli kuukausi.

Tiedotustilaisuudessa keskustan Lööf toivoi, että Kristersson vetäisi perjantaisen esityksensä takaisin. Lööfin mukaan hallituksen on oltava paria puoluetta suurempi, jotta sen ei tarvitse tukeutua ruotsidemokraatteihin. Lööfin mukaan keskusta äänestäisi yksipuoluehallituksen muodostamista vastaan.

Porvariallianssin sisällä on erimielisyyttä juuri siitä, voisiko porvarihallitus tukeutua ruotsidemokraatteihin. Keskusta ja liberaalit torjuvat ajatuksen ja tavoittelisivat mieluummin yhteistyötä punavihreän blokin kanssa.

Lööfin tavoin myös liberaalien Björklund sulki jälleen pois mahdollisuuden yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa.

Kristersson on ilmoittanut, että tapaa huomenna sunnuntaina valtiopäivien puhemies Andreas Norlénin ja pitää sen jälkeen tiedotustilaisuuden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.