Ruotsissa tietovuodosta alkanut kohu jatkuu: "Tapahtunut on paitsi turvallisuushaveri, myös poliittinen haveri"

Ruotsissa ihmetellään, miksei tieto ajoneuvohallinnon tietoturvaongelmista kulkenut hallituksen sisällä.

Puolustusministeri Peter Hultqvist tiesi asiasta jo viime vuoden maaliskuussa ja sisäministeri Anders Ygeman alkuvuodesta 2016. Pääministeri Stefan Löfven sekä infrastruktuuriministeri Anna Johansson saivat tietää ongelmasta vasta tämän vuoden maaliskuussa.

Tiistaina sekä Hultqvist että Ygeman olivat valtiopäivien eri valiokuntien kuultavina.

Hultqvist oli puolustusvaliokunnan kuultavana. Hän ei kommentoinut toimittajille suoraan sitä, miksi pääministeri ei saanut tietoa aiemmin.

– En voi kommentoida sitä, miten muiden tahojen kommunikaatio toimii. Voin sanoa vain, että tein sen, mitä kuului tehdä sillä tiedolla, mitä minulla oli.

Hän ei halunnut spekuloida sillä, onko arkaluonteista tietoa vuotanut.

Oikeusvaliokunnan kuultavana ollut sisäministeri Ygeman kertoi SVT:lle, että tiedon saatuaan hänen vastuunsa oli informoida puolustus- ja elinkeinoministeriöitä.

– Jos ajoneuvohallintoon liittyvää tietoa olisi pitänyt saada pääministerille, se olisi ollut elinkeinoministeriön asia.

Ygeman sanoi, ettei hänellä ollut tieto ollut sellaista, että pääministeriä olisi pitänyt informoida.

Uutistoimisto TT:lle Ygeman kommentoi, että tuntee täyttäneensä velvollisuutensa asiassa.

 

Oppositio ei ole tyytyväinen lausuntoihin

 

Oppositiopuolueiden edustajat eivät olleet tyytyväisiä ministereiden kertomaan. Ne ovat aiemmin ilmoittaneet, että saattavat esittää ainakin osalle hallitusta epäluottamusta.

Liberaalipuolueesta kommentoitiin SVT:lle, että tapahtunut on paitsi turvallisuushaveri, myös poliittinen haveri.

Opposition porvaripuolueet aikovat perehtyä tarkemmin valiokunnissa annettuihin lausuntoihin ennen kuin päättävät, mikä niiden seuraava askel on.

 

Vuoto saattoi paljastaa salaiset agentit

 

Huhtikuussa 2015 ajoneuvohallinnon tietotekniikkapalvelut ulkoistettiin IBM:lle. Vuoden aikana viraston johtaja Maria Ågren päätti, että arkaluonteisia tietoja suojelevista laeista voidaan poiketa.

Hallinnon rekistereihin oli pääsy IBM:n tshekkiläisillä teknikoilla, joille ei ollut tehty turvallisuustarkastusta. Virasto ei muuttanut toimintaansa, vaikka sen päätökset kyseenalaistettiin.

Kesällä 2015 Säpo aloitti tutkinnan asiasta ja Ågrenin toiminnasta aloitettiin myöhemmin esitutkinta.

Tämän vuoden tammikuussa Ågren jätti virkansa. Heinäkuussa kävi ilmi, että Ågren tunnusti syyllistyneensä rikkeisiin ulkoistukseen liittyen. Hän sai noin 7 300 euron sakot.

Vuotaneessa aineistossa on ollut koko Ruotsin ajokorttirekisteri kuvineen sekä arkaluonteista tietoa teistä, metrosta, silloista sekä satamista, kertoo SVT. Vuoto on saattanut johtaa myös siihen, että Ruotsin salaisten agenttien väärät henkilöllisyydet ovat paljastuneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Ruotsin tietovuototapauksesta on syytä olla huolissaan"