Säästä 350 miljoonaa, vältä turkkilaisten tulo

Äänestä eroon EU:sta, säästä 350 miljoonaa puntaa. Vältä turkkilaisten invaasio Britanniaan. Kannata jäämistä, kolme miljoonaa työpaikkaa säilyy. Ero maksaisi perheellesi 4 300 puntaa.

Britannian historiallisen kansanäänestyksen alla ilmassa sinkoilevat kahden eri leirin lupaukset ja väitteet siitä, mitä tapahtuu tai ei tapahdu, jos Britannia eroaa tai ei eroa EU:sta.

Britannian parlamentin komitea syytti äskettäin molempia leirejä ”harhaanjohtavista luvuista ja epäuskottavista olettamuksista” kampanjoinnissa. Se vaati lopettamaan äänestäjien hämmentämisen.

Britannian keskuspankin ex-johtaja Mervyn King sanoo olevansa pettynyt.

– Molemmat ovat tehneet kampanjaa, joka loukkaa ihmisten älykkyyttä, hän sanoi Telegraph-lehden mukaan. Kingin mukaan kampanjointi on ollut sen verran ilkeää, että pääministeri David Cameronilla on mammuttityö puolueen yhdistämisessä äänestyksen jälkeen.

Molempien leirien näkyvimmät hahmot eli Cameron ja hänen haastajansa Boris Johnson ovat konservatiiveja.

Jäsenmaksut sairaaloille?

Eroamista ajavalle Brexit-leirille luku 350 miljoonaa on tärkeä; se löytyy maalattuna kampanjabussista. Kyse on summasta, jonka Britannia viikoittain maksaa EU:lle. Eron myötä tämäkin raha voitaisiin käyttää vaikkapa terveydenhuoltoon.

Kertomatta jää, että ero ei toisi tämän verran säästöä. Koko summaa ei käytännössä jäsenmaksualennuksen takia tarvitse maksaa nytkään, ja Britannia myös saa rahaa EU:lta.

Osapuolten väitteet ovatkin saaneet monet mediat kuten BBC:n ryhtymään järjestelmälliseen faktantarkastukseen äänestäjien auttamiseksi. Riippumattoman Full Fact -järjestön raportin mukaan monien kampanjan yhteydessä esitettyjen väitteiden tueksi ei ole todisteita tai ne eivät yksinkertaisesti ole totta.

Brexit-leirin julisteessa Britannian passi muodostaa avoimen oven. Ohessa otsikko julistaa, että Turkki (96 miljoonaa asukasta) on liittymässä EU:hun.

Britanniassa asuu puolisen miljoonaa turkkilaista syntyperää olevaa. Brexit-leiri on väläyttänyt mahdollisuutta, että heitä hyvin pian on moninkertainen määrä.

Cameron sanoo olevansa järkyttynyt vastaleirin Turkkia koskevista varoituksista.Toisaalta pääministeri päätyi korostamaan, että Turkin EU-jäsenyys ei ole ajankohtainen.

– Nykytahdilla Turkki on jäsen vuoden 3000 tienoilla, hän sanoi AFP:n mukaan.

Maahanmuutto hallintaan?

Unionista ulos haluavien mielestä ero on ainoa keino saada maahanmuutto hallintaan. Äänestäjiä närästää se, että Cameronin hallitus ei ole onnistunut painamaan nettomaahanmuuttoa lupaamiinsa lukuihin. Britannian EU-ero ei välttämättä muuttaisi tilannetta ratkaisevasti.

Jäämistä ajava Cameronin leiri on sanonut, että ero olisi valtava isku Britannian taloudelle. Hallituksen lukujen mukaan kolme miljoonaa työpaikkaa on vaarassa. Kotitalouksille jää keskimäärin 4 300 puntaa vähemmän rahaa.

Eri puolueita edustavien parlamentaarikkojen komitea ei innostu näidenkään lukujen todenperäisyydestä, ja 4 300 punnan arviossa on sen mukaan lisäksi sotkettu käsitteitä.

Komitean puheenjohtajan Andrew Tyrien mukaan jokainen tarkka luku yksinkertaistaa sen todellisuuden, joka äänestyspaperin vaikeaan kysymykseen erosta tai jäämisestä liittyy.

Lähteet: AFP, BBC, Telegraph, Guardian, fullfact.org