SVT: Ruotsin turmabussi reputettiin kahdesti katsastuksessa

Ruotsin turmabussi hylättiin kahteen kertaan katsastuksessa syksyllä, kertoi SVT maanantaina. Molemmilla kerroilla hylkäys tuli samasta syystä: oikean etupyörän laakerin epäiltiin olevan viallinen. Bussi suistui tieltä sunnuntaiaamuna valtatiellä E45 Svegin eteläpuolella. Turmassa kuoli kolme nuorta. Loukkaantuneita oli yhteensä 23.

Bussi saatiin lopulta liikennekäyttöön sen jälkeen, kun sen omistaneen yhtiön oma huoltoliike oli hyväksynyt sen.

– Meillä on katsastusviranomaisten hyväksyntä. Heidän vaatimuksensa ovat erittäin tiukat. Bussi oli hyvässä kunnossa. Mikään ei viittaa siihen, että onnettomuuden syynä olisi tekninen vika, sanoi Bergkvara Buss -yhtiön edustaja Simon Sandberg Expressenille.

Loukkaantuneista 11 oli maanantaina edelleen sairaalassa Östersundissa. Kahden vammat olivat vakavia. Lisäksi viiden ihmisen vammat olivat vaatineet leikkauksen.

Bussissa oli yhteensä 59 ihmistä, joista 52 oli yläkouluikäisiä lapsia. Kahdeksasluokkalaiset nuoret valvojineen olivat lähteneet hiihtomatkalle myöhään lauantai-iltana eteläruotsalaisesta Markin kunnasta.

 

Tutkintanimikkeenä kuolemantuottamus

 

Poliisi tutkii bussiturmaa kuoleman- ja vammantuottamuksena sekä liikenteen vaarantamisena. Poliisi tähdensi, ettei sillä ollut vielä epäiltyjä.

Ruotsalaisviranomaisten mukaan onnettomuus sattui suoralla tieosuudella, joka oli tapahtumahetkellä kuiva ja hyvässä kunnossa. Linja-auton kuljettaja sen sijaan kertoi, että tien pinnalla olleet routavauriot olisivat aiheuttaneet tieltä suistumisen.

Iltakymmeneltä matkaan lähtenyt linja-auto suistui tieltä aamuseitsemän aikaan, joten turman sattuessa kuljettaja oli istunut ratin takana useita tunteja. Bussiyhtiön mukaan kuljettaja on kokenut ja noudatti ajo- ja lepoaikoja.

Poliisin lisäksi myös liikennevirasto selvittää onnettomuuden syytä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.