SVT:n ovensuukysely: Sosiaalidemokraatit säilyttämässä suurimman puolueen aseman Ruotsin vaaleissa

Sosiaalidemokraatit näytti sunnuntaina säilyttävän asemansa Ruotsin suurimpana puolueena. SVT:n ovensuukyselyn mukaan puolue oli saamassa valtiopäivä- eli parlamenttivaaleissa 26,2 prosenttia äänistä.

Ruotsidemokraatit olivat ovensuukyselyn mukaan nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi 19,2 prosentin äänisaaliilla ja maltillinen kokoomus jäämässä kolmanneksi 17,8 prosentilla äänistä.

Kyselyyn vastasi äänestyspaikoilla 11 630 ihmistä. SVT:n ennuste on suuren otoskokonsa vuoksi yleensä varsin luotettava.

Hallituksen muodostamisesta odotetaan erittäin vaikeaa, sillä sekä SVT:n että TV4:n ovensuukyselyn mukaan punavihreä blokki ja porvariblokki ovat lähes tasoissa. Porvariallianssi näytti SVT:n illalla yhdeksän jälkeen julkaistun kyselyn mukaan olevan saamassa 39,6 prosenttia äänistä ja punavihreä blokki 39,4 prosenttia.

Kysely lupasi punavihreän blokin ympäristöpuolueelle vain 4,2 prosentin kannatusta, mikä on vain täpärästi yli neljän prosentin äänikynnyksen.

Yksi suurimmista kysymyksistä on, mikä tulee olemaan kannatustaan kasvattaneiden ruotsidemokraattien rooli hallituksessa. Ainakin toistaiseksi muut puolueet ovat kokonaan kieltäytyneet tai ainakin suhtautuneet nuivasti yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

 

Ruotsidemokraattien äänestyslippuja kateissa vaalipaikalla

 

Jotkut vaalityöntekijät ja ehdokkaat kertoivat kokeneensa valtiopäivävaalien yhteydessä nimittelyä, uhkaavaa käytöstä ja jopa tappouhkauksia.

Nuori mies oli uhannut tappamisella ruotsidemokraattien naispuolista vaalityöntekijää ja tämän toveria Nynäshamnissa, uutisoi SVT. Poliisi kertoi tutkivansa tapahtumaa laittomana uhkauksena.

Maltillisen kokoomuksen listoilla oleva naisehdokas puolestaan kertoi Twitterissä vieraan miehen nimitelleen häntä äänestyspaikan edustalla muiden puolueiden vaalityöntekijöiden puuttumatta tilanteeseen, kirjoittaa uutistoimisto TT.

Göteborgissa Ruotsissa ruotsidemokraattien äänestysliput olivat hukassa kahden tunnin ajan Annedalsskolanin äänestyspaikalla,  SVT kertoi.

Ruotsin vaaleissa käytetään puoluekohtaisia äänestyslipukkeita. Sunnuntaina ei heti saatu varmistettua oliko kyseessä erehdys vai oliko joku varastanut liput, Göteborgin kaupungin vaalipäällikkö sanoi SVT:lle.

Vaaliviranomaisten tulee pitää esillä äänestyslippuja kaikilta niiltä puolueilta, jotka ovat saaneet vähintään yhden prosentin äänistä viimeisimmissä tai niitä edellisissä valtiopäivävaaleissa.

Ruotsalaistutkija: Ennennäkemätön tilanne, mitä vain voi tapahtua

Pääministeri Sipilä: Uskon Ruotsin ja Suomen yhteistyön jatkuvan vahvana, olipa hallitusratkaisu mikä tahansa

Ruotsidemokraateissa hillittyä juhlintaa ovensuukyselyjen tultua julki

Halla-aho ruotsidemokraateista: Olennaista ei ole prosenttiosuus vaalituloksessa, vaan puolueen asema Ruotsin politiikassa

Ruotsin mediat: Vaalityöntekijöitä ja ehdokkaita uhkailtu

Äänestys alkoi Ruotsin valtiopäivävaaleissa – ruotsidemokraattien äänisaalis ja tuleva rooli suurimpia kysymysmerkkejä