Sadattuhannet mielenosoittajat vaatineet Puerto Ricossa kuvernöörin eroa

Puerto Ricossa kuvernööri Ricardo Rosselloa vastustavat mielenosoitukset kiihtyvät. Sadattuhannet ihmiset täyttivät maanantaina pääkaupunki San Juanin kadut ja vaativat kuvernöörin välitöntä eroa.

Kuvernööri on pyytänyt anteeksi tekemiään virheitä Facebookissa julkaisemallaan videolla ja ilmoittanut, että ei hae jatkokautta ensi vuoden vaaleissa.

Puerto Ricossa on nähty reilun viikon ajan laajoja Rossellon eroa vaatineita mielenosoituksia. Puertoricolaisia ovat suututtaneet julkisuuteen vuotaneet viestit, joissa kuvernööri ja hänen hallintonsa jäsenet pilkkaavat muiden muassa toimittajia, naisia, seksuaalivähemmistöjen edustajia ja hurrikaani Marian uhreja.

Puerto Ricon johtava talousvirkamies Christian Sobrino muun muassa esitti homofobisia kommentteja puertoricolaisesta poptähdestä Ricky Martinista. Martin ja useat muut kuuluisat puertoricolaiset muusikot ovat osallistuneet mielenosoituksiin.

Protestoijat arvostelevat hallintoa myös korruptiosta ja vuonna 2017 iskeneen hurrikaani Marian huonosta jälkihoidosta. Maria aiheutti pahat tuhot Puerto Ricossa, ja lähes 3  000 ihmistä kuoli. Jälleenrakennukseen tarkoitettua rahaa epäillään menneen muihin tarkoituksiin.

Trump: Karmea kuvernööri

Puerto Rico on Yhdysvaltain territorio, jonka asukkaat ovat Yhdysvaltain kansalaisia. Saaren poliittisesta asemasta on käyty viime vuosina vilkasta keskustelua. Kuvernööri Rossello kannattaa Puerto Ricolle osavaltion asemaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on myös laittanut lusikkansa soppaan ja kutsunut Rosselloa "karmeaksi kuvernööriksi". Presidentin mukaan hurrikaanin jälkeiseen jälleenrakennukseen tarkoitetut varat ovat olleet epäpätevien ja korruptoituneiden ihmisten käsissä.

Samalla kun protestointi ei osoita laantumisen merkkejä, kuvernööri Rossello puolusti itseään Fox Newsin haastattelussa.

–  Olen käyttänyt sanoja, joita olen pyytänyt anteeksi. Olen myös ryhtynyt toimenpiteisiin auttaakseni väestömme haavoittuvimpia osia, hän sanoi.

Puerto Ricon tilanne oli vaikea jo ennen hurrikaani Marian iskua. Sen talous on ollut jo usean vuoden ajan kuralla, ja budjettiin tehdyt leikkaukset ovat johtaneet muun muassa koulujen sulkemiseen. Talouskriisin ja luonnonkatastrofin yhdistelmä on johtanut massiiviseen muuttoliikkeeseen, jonka seurauksena Puerto Rico on menettänyt neljä prosenttia väestöstään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Kiinassa koronaviruskeskuksessa uudet tartunnat ovat vähenemään päin

Ukrainassa mellakoitiin koronavirusevakkoja vastaan

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone sai yli kolmen vuoden tuomion – Trump vihjailee luottomiehensä voivan vapautua

Koronavirustartuntojen määrä laskee Kiinassa, mutta kuolemien määrä ulkomailla kasvaa – Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä kuolleesta

YK: 170  000 taisteluja paennutta ihmistä elää taivasalla Luoteis-Syyriassa – paenneita yhteensä liki miljoona

Ruotsalainen säätiö perusti palkinnon – kaksi miljoonaa dollaria kestäville ruokaratkaisuille joka vuosi

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet yrittävät jälleen muodostaa yhteishallinnon – sanooko kolmas kerta toden?

Saksan liittokansleri Merkel Hallen väkivallanteon jälkeen: Rasismin ja vihan myrkky on johtanut jo liian moneen rikokseen – suomalaistutkija arvioi epäillyn toimineen yksin

Ensi kertaa vaaliväittelyyn osallistunut Michael Bloomberg sai vastaehdokkailtaan täyslaidallisen – voiko Trumpin voittaa "toinen ylimielinen miljardööri"?

Saksassa äärioikeistopuolue jakoi rasistiseksi koettua värityskirjaa – poliisi tutkii vihanlietsontavalitusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.