Sade alkaa väistyä Houstonissa – rannikolla ja Louisianassa edelleen rankkoja sateita

Sadepilvet ovat viimein alkaneet väistyä Houstonissa Harvey-myrskyn jäljiltä.

Viranomaisten mukaan tulvavedet ovat ensimmäistä kertaa sitten viikonlopun vähitellen alkaneet laskea osissa Houstonia, joka on Yhdysvaltain neljänneksi suurin kaupunki, kertoo CNN. Silti ainakin kolmasosa kaupungista on edelleen veden alla. Tuhannet talot ovat jääneet jopa puolitoista metriä korkeiden tulvavesien alle.

Texasin kaakkoisrannikolla ja Louisianan rannikkoalueella voimakkaita sateita saadaan kuitenkin edelleen. Rannikolla sijaitsevassa Port Arthurissa tilanne on erityisen paha, ja kaupungin pormestarin mukaan koko kaupunki on veden alla. Alueella on satanut vettä jopa yli 30 senttiä pelkästään kuuden tunnin aikana, kertoo CBS News. Erityisesti juuri alavirran kaupungit kärsivät tulvavesistä, kun ne suuntaavat kohti rannikkoa.

Kuolonuhrien määrät vaihtelevat 30 ja 40 ihmisen välillä.  Uhrien määrän uskotaan nousevan edelleen. Houstonissa pelastushenkilöstö muun muassa löysi viikonloppuna kadonneen tila-auton ja siinä olleet kuusi saman perheen jäsentä kuolleina.

Houstonissa kaksi lentokenttää on avattu rajoitetusti ja joukkoliikenne sekä jätekuljetukset yritetään saada vähitellen käyntiin.

Yli 30 000 ihmistä on evakuoitu myrskysuojiin Texasissa. Rannikolla viranomaiset ovat pelastaneet tuhansia ihmisiä tulvien alta.

 

Manner-Yhdysvaltain sade-ennätys rikki

 

Trooppiseksi matalapaineeksi laantunut Harvey suuntaa nyt itään ja koilliseen. Vaikka Lounais-Louisiana kärsiikin myrskystä tällä hetkellä pahiten, tuhoisasta Katrina-myrskystä vuonna 2005 kärsinyt New Orleans vaikutti selviävän tällä kertaa vähällä, sillä kaupungissa on saatu vain vähäisiä sateita.

Harveyn rantautuessa Louisianaan sen tuulet olivat vielä paikoin jopa 20 metriä sekunnissa. Tähän mennessä Louisianassa on satanut yli 45 senttiä. Myös Louisianassa satoja ihmisiä on evakuoitu myrskysuojiin ja määrän uskotaan nousevan, kertoo The Washington Post.

Myrskyn aiheuttamia sateita odotetaan Pohjois-Louisianassa ja Arkansasissa saakka ja sielläkin toistakymmentä senttiä. Perjantaina rankkojen sateiden odotetaan saapuvan Memphisiin, joka on yli 1 000 kilometrin päässä Houstonista.

Joillain alueilla Texasissa vettä on tullut niin paljon, että Manner-Yhdysvaltojen sade-ennätys on rikkoutunut. Viidessä päivässä vettä on satanut yli 130 senttiä.

Myrskyn vaikutusalueella asuu noin 11 miljoonaa asukasta, kertoo New York Times.

Harveysta pelätään tulevan maan historian kalleimpia myrskyjä sen aiheuttamien tuhojen vuoksi, ja joidenkin ennusteiden mukaan tuhojen korjaamisen hinta saattaisi ylittää Katrinan aiheuttamat vahingot.

 

Kemikaalitehtaan räjähdystä pelätään

 

Houstonin lähistöllä sijaitseva kemikaalitehdas saattaa räjähtää minä hetkenä hyvänsä, varoittaa tehtaan omistava yhtiö Arkema. Tehdas on jäänyt lähes kaksi metriä korkeiden tulvavesien alle ja tehtaan sähköt ovat katkenneet. Tehtaassa käytettäviä kemikaaleja ei voida nyt enää jäähdyttää, mikä saattaa johtaa niiden räjähtämiseen. Tehtaan johtajan mukaan yhtiöllä ei ole mahdollisuutta estää mahdollista räjähdystä ja sitä seuraavia tulipaloja. Tehtaassa käsitellään orgaanisia peroksideja, jotka ovat helposti räjähtäviä aineita. Niitä käytetään paitsi räjähteinä myös muovinvalmistuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Räjähdys ja raju palo Texasissa tulvan keskelle jääneessä kemikaalitehtaassa vain ajan kysymys