Saksa ja Ranska ajavat Euroopalle yhteistä armeijaa: "Tämä ei ole Natoa vastaan"

Yhteisen eurooppalaisen armeijan perustaminen on saanut sekä Saksan että Ranskan tuen.

Euroopan parlamentissa tiistaina puhunut liittokansleri Angela Merkel toivoi, että Eurooppa perustaisi kunnollisen yhteisen armeijan. Armeijan puolesta ovat puhuneet myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Vasta viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvasi Macronin ajatusta eurooppalaisesta armeijasta loukkaavaksi. Tviiteissään Trump on tulkinnut, että Eurooppa suojautuisi yhteisellä armeijallaan Yhdysvalloilta, Kiinalta ja Venäjältä.

Tiistaina Strasbourgissa Merkel teki selväksi, että yhteinen armeija täydentäisi sotilasliitto Natoa, eikä kilpailisi sen kanssa.

– Kuten Juncker on sanonut jo pitkään, eurooppalainen armeija näyttäisi maailmalle, ettei eurooppalaisten maiden välillä ole enää sotia. Tämä ei ole Natoa vastaan, Merkel sanoi.

Merkelin mukaan Euroopan on aika ottaa kohtalo omiin käsiinsä, kuten hän on sanonut aiemminkin.

Arvostettu vieras sai voimakkaita suosionosoituksia, mutta joukosta kuului myös buuausta. Merkel kuunteli reaktioita hymyillen, ja sanoi olevansa iloinen ollessaan parlamentissa.

Merkel nosti esiin myös ajatuksen eurooppalaisesta turvallisuusneuvostosta, jossa päätökset voitaisiin tehdä nykyistä nopeammin.

 

"Nato-jäsenyys tulee nenän eteen"

 

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen kuulosteli, että tyytymätöntä äänehdintää kuului varsinkin äärioikeistosta, mutta myös hänen takanaan olevilta penkeiltä vasemmistosta.

Kyllönen arvioi, että Merkelin näin voimakas puheenvuoro todella tarkoittaa euroarmeijan etenemistä. Hän uskoo, että epävarmuus esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Venäjän välisestä ydinasesopimuksesta kiihdyttää osaltaan keskustelua.

– Kylmän sodan historia on pitkä. Euroopassa muistetaan, minkälaista siinä oli olla välikappaleena.

Salin etuosassa istuva europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) tulkitsi Merkelin puhuneen puolustusyhteistyöstä täydestä sydämestään, sillä hän ei tarvinnut tukea papereista.

– Se ei ollut hänelle pelkästään järjen, vaan mitä suurimmassa määrin tunteiden juttu.

Torvalds arvioi, että eurooppalaisen armeijan nouseminen esiin liittyy yhteiseen huoleen Euroopan ja Yhdysvaltojen yhteistyön heikentymisestä.

– Yhteinen armeija on välttämättömyys. Ei voida ajatella, että voimakas Eurooppa olisi muiden armoilla.

Vaikea ja välttämätön keskustelu tulee Torvaldsin mukaan ennen pitkää myös Suomen eteen.

Eurooppalainen armeija olisi hänen mukaansa ilman muuta yhteneväinen Naton kanssa.

– Jos joku ajattelee, että olisi varaa perustaa kaksi komentojärjestelmää, kehottaisin melkein hakeutumaan lääkärin apuun. Se olisi katastrofaalinen tyhmyys.

– Nato-jäsenyys on meidän nenän edessä 60 vuoden sisällä, Torvalds ennakoi.

 

Solidaarisuus ja suvaitsevaisuus yhdistävät

 

Voimakkaassa puheessaan Merkel painotti suvaitsevaisuutta ja solidaarisuutta. Solidaarisuus on hänen mukaansa eurooppalaisten arvojen perusta.

Merkel palasi puheessaan myös ensimmäisen maailmansodan muistopäivään, jota vietettiin sunnuntaina Pariisissa.

Nationalismilla ja itsekkyydellä ei saisi hänen mukaansa olla enää sijaa Euroopassa. Vaalia kannattaa sen sijaan suvaitsevaisuutta ja solidaarisuutta.

Ranska ja presidentti Macron joutuivat Trumpin tviittimyrskyn silmään