Saksa lämpeni Macronin ajatukselle euroalueen budjetista

Saksa on lämpenemässä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ajamalle ajatukselle euroalueen budjetista. Investointeihin keskittyvä budjetti otettaisiin käyttöön vuonna 2021.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Macron tapasivat tiistaina Saksassa Mesebergin linnassa tarkoituksenaan valmistella yhteisiä kantoja ennen ensi viikon EU-huippukokousta. Euroalueen budjetin kokoa ei kerrottu tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Asiaan palataan ensi viikon torstaina huippukokouksessa kaikkien EU-maiden johtajien kesken.

Maahanmuuttokriisi vei odotetusti tapaamisessa huomion. Saksan hallitus horjuu, koska hallituksen pienpuolue CSU on vaatinut Merkeliä löytämään turvapaikkapolitiikan ratkaisuja kahden viikon kuluessa. Sisäministeri Horst Seehofer on uhannut sulkea maan rajan, jos Merkelin ajamaa eurooppalaista ratkaisua ei löydy määräajassa.

Merkel ja Macron painottivat, että maahanmuuttokriisiin tarvitaan eurooppalainen ratkaisu. Ulkorajojen valvontaa vahvistetaan Merkelin mukaan edelleen, missä Euroopan raja- ja merivartiovirastolla Frontexilla on keskeinen rooli.