Saksan hallitustunnustelut venyivät jälleen yli aikarajan

Saksan hallitustunnustelut venyivät sunnuntaina jälleen yli sovitun aikarajan. Puoluejohtajat olivat asettaneet tavoitteekseen, että tunnusteluissa olisi saatu valmista aikaan alkuiltaan mennessä, mutta aikaraja ylitettiin ilman tuloksia.

Jo neljä viikkoa jatkuneissa tunnusteluissa piti alun perin saada tuloksia viime torstaihin mennessä, mutta perjantaina uusi takaraja asetettiin sunnuntaille.

Hallitustunnusteluissa ovat mukana liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattinen CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU, liberaalipuolue FDP sekä vihreät.

Saksalaisissa tiedotusvälineissä arvioitiin, että tunnusteluihin osallistuvat puolueet olisivat ottamassa aikalisää eri vaihtoehtojen selvittämiseksi.

Jos tunnusteluissa ei päästä tulokseen, Saksassa saatetaan joutua järjestämään uudet liittopäivävaalit ensi vuonna. Syyskuussa pidetyissä vaaleissa CDU/CSU ja sosiaalidemokraattien SPD kärsivät tuntuvan tappion, kun taas äärioikeistolaisen AfD:n kannatus kasvoi ja se nousi liittopäiville.

Monien pelkona on, että uusissa vaaleissa puoluekentän hajaannus sataisi jälleen AfD:n laariin.

 

Maahanmuutto ja ympäristö kompastuskivinä

 

Saksalaiskommentaattorien mukaan nyt käynnissä olevat tunnustelut saattavat olla tärkeimmät koko Merkelin uralla.

– On ehdottomasti Merkelin intressissä, että hallitus saadaan kokoon, koska epäonnistuminen voisi merkitä hänen poliittisen uransa loppua, Bonnin yliopiston politiikan tutkija Frank Decker sanoi Phoenix-uutiskanavan haastattelussa.

Tunnustelujen kompastuskiviksi ovat muodostuneet etenkin maahanmuutto- ja ympäristökysymykset. Vihreät ovat niistä eri linjoilla kuin muut.

Maahanmuuttokysymykset nousivat Saksan sisäpolitiikan keskiöön sen jälkeen kun maahan saapui vuonna 2015 noin 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Varsinkin CSU on ajanut Saksaan nykyistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.