Saksassa tutkitaan, auttoiko tiedustelupalvelu Yhdysvaltoja vakoilussa

Saksassa valtakunnansyyttäjä on alkanut tutkia maan tiedustelupalveluun BND:hen liittyviä syytöksiä. Sen väitetään rikkoneen lakia vakoilemalla Yhdysvaltojen pyynnöstä virkamiehiä ja yrityksiä Euroopassa. Vakoiltujen yritysten joukossa oli epäilyjen mukaan esimerkiksi lentokoneita valmistava Airbus.

SüddeutscheZeitung -lehden mukaan BND vakoili myös muun muassa EU-komissiota ja korkea-arvoisia ranskalaisviranomaisia. Teollisuusvakoilua kerrotaan tehdyn yksittäisissä tapauksissa, kun Yhdysvallat etsi tietoja laittomasta viennistä.

Der Spiegel -lehden mukaan BND puolestaan hävitti toissa vuonna 12 000 tunnistetietoa, jotka virasto oli jäljittänyt NSA:lle. Tietoihin kuului saksalaisten virkamiesten ip- ja sähköpostiosoitteita sekä puhelinnumeroita.

BND:n ja Yhdysvaltojen turvallisuusviraston NSA:n yhteistyön väitetään alkaneen vuonna 2002, edellisenä vuonna tapahtuneiden syyskuun 11:n terrori-iskujen jälkeen.

Väitteet ovat kiusallisia liittokansleri Angela Merkelille, jonka on kerrottu aiemmin olleen raivoissaan siitä, että NSA on ilmeisesti vakoillut häntä.

Saksassa kysellään nyt, johtiko sisäministeriö pari viikkoa sitten harhaan liittopäiviä, kun se kielsi tietävänsä Yhdysvaltain teollisuusvakoilusta Euroopassa. Oppositiopuolueet ovat vaatineet hallitukselta lisätietoa väitetystä yhteistyöstä.

Merkelin luotettu, sisäministeri Thomas de Maiziere on luvannut antaa selvityksen asiasta parlamentaariselle komitealle tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta

Ranska lisäsi sotilasvoimaansa Välimerellä Kreikan ja Turkin kiistelyn takia

Tutkimus: Koronaa on yritetty hoitaa esimerkiksi metanolilla ja kamelin virtsalla – yli 800 ihmistä kuollut ja tuhansia joutunut hoitoon alkuvuonna väärän tiedon takia

Venäläismedia kertoo huhuista, joiden mukaan presidentti Lukashenko valmistelee kiireistä esiintymistä kansalaisille – vahvistamaton tieto peräisin viestisovelluksesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.