Sankarillinen metronkuljettaja esti toiminnallaan lisäuhrit

Pietarissa maanantaina tapahtunut räjähdys oli jotain, mihin pietarilaiset eivät ole tottuneet. Tällaisia iskuja on ollut takavuosina Moskovassa, mutta viime vuosina Venäjän suuret kaupungit ovat välttyneet terrori-iskuilta, muistuttaa Moscow Times -lehden toimituspäällikkö Oliver Carroll.

Viranomaisten mukaan kyse on epäillystä terroriteosta. Toisaalta muitakin mahdollisia syitä tarkastellaan. Suomen Pietarin-pääkonsulaatti sanoi Twitterissä viranomaisten kertoneen, että räjähdyksessä kuoli 10 ja haavoittui 37 ihmistä.

Räjähdys tapahtui metrovaunussa maanantaina iltapäivällä, kun juna oli matkalla Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski Institutin metroasemien välillä. Metroasemat sijaitsevat Pietarin keskustan alueella niin sanotun sinisen metrolinjan varrella.

Räjähdystä tutkivat viranomaiset ylistivät metrojunan kuljettajan toimintaa. Hän ei pysäyttänyt junaa ennen metroasemaa, ja tällä teolla kuljettaja saattoi estää uhrimäärän kasvun ja mahdollisti ihmisten nopean evakuoinnin.

Pietarissa löytyi räjähde myös keskeiseltä Ploshtshad Vosstanian metroasemalta, vahvisti kansallinen terrorisminvastainen komitea (NAK). Komitean mukaan omatekoinen räjähde tehtiin vaarattomaksi.

Ploshtshad Vosstanian metroasema sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä räjähdyspaikasta pääkatu Nevski Prospektin varrella.

 

Silminnäkijä kertoi paniikista

 

Venäjän valtiollisen television lähetyksissä näkyi räjähdyksen voimasta repeytynyt metrovaunun ovi sekä verisiä ruumiita makaamassa asemalaiturilla.

– Äitini oli metrossa. En tiedä, mitä hänelle on tapahtunut, koska en saa häneen yhteyttä, kertoi Nataliaksi esittäytynyt nainen.

Stanislav Listjev kertoi Sennajan metroasemalla, että hän tunsi räjähdyksen ja näki metrotunnelista tulevan savua.

– Olin menossa liukuportaita alas iltapäivällä, kun tunsin räjähdyksen aiheuttaman paineaallon. Joka paikka täyttyi savusta, ihmiset joutuivat paniikkiin. Metrojunat lakkasivat liikennöimästä ja pian alkoi ihmisten evakuointi, hän kertoi.

Metromatkustaja puolestaan kertoi maan alla syntyneestä paniikista.

– Ihmiset olivat verissään, heidän hiuksensa olivat palaneet. Vaunuista tuprusi savua, hän kuvaili.

– Meidät käskettiin uloskäynnille, koska liikenne oli keskeytetty.

Pietarin metroa käyttää päivittäin yli kaksi miljoonaa matkustajaa.

Räjähdyksen jälkeen metro suljettiin. Myöhemmin maanantaina liikenne aloitettiin jälleen joillakin metrolinjoilla.

Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston puolustus- ja turvallisuuskomitean puheenjohtajan Viktor Ozerovin mukaan Pietarin valinta kohteeksi saattaa olla kytköksissä presidentti Vladimir Putinin vierailuun. Putin osalllistui aiemmin maanantaina Pietarissa mediatapahtumaan.

– Paikan valinta ja räjähdysten ajoitus eivät ole tahattomia. Venäjän presidentti on Pietarissa, jossa järjestetään mediatapahtuma, ja paikalla on paljon toimittajia, Ozerov sanoi.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Terrorismista huolimatta pitää uskaltaa elää"

Tutkija: Terrori-isku parantaa Putinin kannatusta ja huonontaa kansalaisoikeuksia

Savolainen valokuvaaja Pietarissa: Naiset ja miehet itkevät yhtä lailla

Suomalaisopiskelija Pietarista: Kaupungin liikenne on täysin kaaoksessa

Silminnäkijä Pietarin terrori-iskusta: "Kuului korviahuumavaa pamaus"

UM:llä ei tietoa mahdollisista suomalaisuhreista - Tilausmatkoilta ja TE-matkoilta ei turisteja Pietarissa

Uusimmat

Ulkomaat

Saksan hallitukselta massiivinen ilmastopaketti – sadattuhannet ympäri maailman vaatineet loppua fossiilisten polttoaineiden aikakaudelle

New Yorkin pormestari ei enää pyri demokraattien presidenttiehdokkaaksi

Media: Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun

Intian ulkoministeri puolusti Suomessa kiistellyn Kashmirin aseman muuttamista

Jo toinen maa katkaisi viikon sisään välit Taiwanin kanssa – ystävyys Kiribatin kanssa on ohi

He eivät voi pysäyttää meitä kaikkia, vai voivatko? – Alien-intoilijat suunnittelevat ryntäävänsä Area 51:lle totuuden perässä tänään

Maailmanlaajuinen ilmastolakkoaalto alkoi Tyyneltä valtamereltä

Kielto avioliiton ulkopuoliselle seksille, avoliitoille ja ehkäisystä kertomiselle – Indonesian rikoslakiuudistus kauhistuttaa kansalaisjärjestöjä

Saudi-Arabia iski Jemeniin ensimmäistä kertaa öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen jälkeen – kapinallisten mielestä vaarantaa aselevon Hodeidan alueella

Joka viides maailman lapsista syntyi konfliktin keskelle viime vuonna – Unicef: Jatkuva turvattomuus estää lapsen aivojen kehittymistä normaalisti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.