Satoja hautakiviä tärveltiin juutalaisella hautausmaalla Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain Philadelphiassa juutalaiselle hautausmaalle iskeneet vandaalit ovat tärvelleet satoja hautakiviä. Yli 500 hautakiveä kaadettiin, halkaistiin tai muuten tärveltiin, yhdysvaltalaismedia kertoi sunnuntaina.

Poliisi tutkii tapausta.

 

Vandalismia muillakin alueilla

Viikkoa aikaisemmin sata hautakiveä tärveltiin juutalaisella hautausmaalla Missourissa. Iskun jälkeen Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vieraili paikalla osoittamassa tukeaan juutalaisyhteisölle.

Lisäksi Yhdysvalloissa on raportoitu muuta juutalaisiin kohdistunutta ilkivaltaa kuten hakaristikuvien maalaamista autoihin ja leikkikoulun pihalle New Yorkissa. Juutalaisyhteisöt eri puolilla maata ovat kertoneet myös uhkauksista.

Tapaukset ovat herättäneet Yhdysvalloissa keskustelua juutalaisvastaisuuden mahdollisesta lisääntymisestä. Keskustelun vellottua jo muutamia päiviä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tiistaina viime aikaisia tapauksia kutsuen tekoja "kamaliksi" ja "kivuliaiksi".

Juutalaisvastaisiksi katsotut ilkivallanteot ovat herättäneet huolta myös presidentin suhteesta äärioikeistoliikkeisiin. Trumpin neuvonantaja Steve Bannon johti aiemmin Breitbart-uutissivustoa, jota on syytetty rasististen ja äärioikeistolaisten liikkeiden ajatusten levittämisestä.

Valkoista taloa kritisoitiin myös vainojen uhrien muistopäivänä, koska se ei maininnut muistopäivän lausunnossaan natsien holokaustissa tappamia miljoonia juutalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.