Satojen pelätään hukkuneen Välimerellä

Lähes 700 pakolaisen pelätään kuolleen Välimerellä tällä viikolla, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sunnuntaina viitaten haaksirikoista selviytyneiden kertomuksiin. Kaikki haaksirikot tapahtuivat Libyan rannikolla.

– Tilanne on kaoottinen, joten emme voi olla aivan varmoja luvuista, mutta pelkäämme, että jopa 700 ihmistä on saattanut hukkua kolmessa haaksirikossa tällä viikolla, sanoi UNHCR:n edustaja Federico Fossi.

Viime päivien suotuisan sään myötä aiempaa useampi on lähtenyt yrittämään meren ylitystä. Italialaisen uutistoimisto Ansan mukaan loppuviikosta joka päivä on lähtenyt matkaan yli 15 alusta.

Turmista tuhoisin tapahtui torstaina, kun kalastusalus kaatui ja vei mukanaan viitisensataa ihmistä. Heidän joukossaan arvioidaan olleen jopa kymmeniä lapsia ja pikkuvauvoja. Kahdessa muussa haaksirikossa keskiviikkona ja perjantaina hukkui yhteensä parisataa ihmistä.

Turmista selvinneitä on kuljetettu Taranton ja Pozzallon satamakaupunkeihin Italiassa.

Lohduton tilanne 

Italian sisäministeri Angelino Alfano on vaatinut, että Euroopan on tehtävä nopeasti sopimus Libyan ja muiden afrikkalaisvaltioiden kanssa, jotta pakolaiskriisi saadaan ratkaistua.

Libyassa tilanne on kuitenkin luisumassa jälleen entistä lohduttomammaksi. Lääkärit ilman rajoja -järjestön Ahmad al-Rousan varoittaa, että väkivaltaisuudet ovat yltyneet Libyassa.

– Näemme sen jäljet näissä pojissa ja tytöissä, al-Rousan toteaa.

Järjestön mukaan tulijoiden joukossa on myös aiempaa enemmän pienokaisten kanssa kulkevia tai raskaana olevia naisia, jotka kertovat, että heidät on raiskattu Libyassa.

Libya on ollut enemmän tai vähemmän kaoottisessa tilassa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin sotilasliitto Naton avustuksella vallasta vuonna 2011.

Libyan kautta kohti Eurooppaa pyrkii myös muita afrikkalaisia, kuten eritrealaisia ja somalialaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.