Yläosaton nainen yllätti Silvio Berlusconin kesken äänestyksen

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi joutui yläosattoman aktivistin yllättämäksi valmistautuessaan äänestämään Italian parlamenttivaaleissa sunnuntaina.

Berlusconi oli antamassa omaa ääntään äänestyspaikalla Milanossa, kun feministisen protestiryhmän Femenin jäsen hyppäsi pöydälle ilman paitaa. Naisen vatsaan oli kirjoitettu mustalla tussilla "Berlusconi, päiväyksesi on umpeutunut".

Berlusconi saateltiin välikohtauksen jälkeen pikaisesti pois paikalta. Hän kävi äänestämässä tilanteen selvittyä.

Berlusconi on neljän puolueen keskusta-oikeistolaisen vaaliliiton vahva taustahahmo. Suurimmaksi puolueeksi Italian vaaleissa noussee populistinen Viiden tähden liike, joka ei ole halukas yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa. Pääministeri Paolo Gentilonin johtamalla keskusta-vasemmistolla taas ei näyttäisi olevan tarpeeksi kannatusta hallituksen muodostamiseksi.

Berlusconi ei voi vaalivoitonkaan jälkeen nousta pääministeriksi, sillä rikostuomio estää häntä hoitamasta poliittista virkaa. Berlusconi on nimennyt omaksi pääministeriehdokkaakseen Euroopan parlamentin nykyisen puhemiehen Antonio Tajanin, joka kertoikin loppuviikosta olevansa käytettävissä.

Äänestys Italiassa päättyy vasta puoliltaöin Suomen aikaa, joten ensimmäisiä tuloksia on luvassa vasta maanantain puolella.

Italian vaalipäivää leimaavat epävarmuus ja kyynisyys – Silvio Berlusconi häärää taustalla