Sisilian satamassa Diciotti-aluksessa olleet siirtolaiset ovat saaneet luvan nousta maihin

Sisilian satamassa Diciotti-aluksessa olleet siirtolaiset ovat saaneet luvan nousta maihin, uutisoi BBC. Laiva saapui satamaan jo maanantaina, mutta suurin osa laivassa olleista ihmisistä ei ole saanut nousta maihin, sillä Italia ei ole antanut siihen lupaa.

Laivan kyydissä matkusti yhteensä noin 150 ihmistä. Heistä hyvin pieni osa sai luvan nousta maihin jo aiemmin. Luvan saaneet olivat joko sairaita tai ilman huoltajia matkustaneita lapsia.

Italia kieltäytyi aluksi ottamasta siirtolaisia vastaan, sillä se halusi painostaa muita EU-maita ottamaan vastuun siirtolaisista.

Italialainen kirkko kuitenkin lupautui sittemmin ottamaan siirtolaiset huomaansa. Italian äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini kuvailee piispojen "avaavan sydämensä, ovensa ja lompakkonsa".

Lisäksi Albanian ja Irlannin on raportoitu suostuneen ottamaan vastaan osan laivassa olleista ihmisistä, BBC kertoo.

Sisiliassa syyttäjät ilmoittivat aloittavansa tutkinnan Salvinin toimista Diciotti-alukseen liittyen. Syyttäjät tutkivat Salvinin osuutta siirtolaisten ahdingossa. Salvinin toimia tutkitaan muun muassa vallan väärinkäyttämisenä.

"EU on päättänyt kääntää Italialle jälleen selkänsä"

Muuttoliike on Italiassa kuuma puheenaihe. Vuoden 2013 jälkeen Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta sadattuhannet ihmiset ovat paenneet Italiaan sotaa, vainoa ja köyhyyttä.

EU-säännösten mukaan turvapaikanhakijoista on ensisijaisesti vastuussa se maa, johon he ensin saapuvat. Italia on estänyt viime aikoina useita siirtolaislaivoja pääsemästä maihin.

Italia on lisäksi uhitellut lopettavansa joidenkin EU-maksujensa maksamisen, jos EU ei suostu auttamaan Italiaa.

Italia ja muut EU-maat kävivät asiasta neuvotteluja perjantaina, mutta ratkaisuun ei päästy.

– Euroopan unioni on päättänyt kääntää Italialle jälleen selkänsä, varapääministeri Luigi Di Maio kirjoitti Facebookissa.