"Sopimus on mädäntynyt" – Mayn brexit-sopimusta kuvailtiin värikkäin sanakääntein

Britannian ja EU:n eroneuvottelut pääsivät eilen yli isosta karikosta, kun Britannian hallitus hyväksyi neuvotellun erosopimuksen.

Erosopimuksen pureskelu jatkuu tänään maan parlamentissa, jossa pääministeri Theresa May antaa siitä lausunnon.

EU:ssa pohditaan tänään puolestaan ylimääräisen huippukokouksen järjestämistä.

EU-johtajat kutsutaan todennäköisesti koolle ylimääräiseen huippukokoukseen myöhemmin tässä kuussa. Huippukokouksia johtava Donald Tusk tapaa aamulla brexit-neuvottelija Michel Barnierin.

Barnier suositti eilen, että EU-huippukokous päättäisi eroneuvottelut ja siirtyisi eteenpäin.

"Sopimus on huono, eikä koko maan etujen mukainen"

Britanniassa erosopimus otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein, eivätkä kaikki kommentit ole mairittelevia. BBC:n mukaan myös useiden ministerien oletetaan vastustaneen sopimusta, vaikka hallitus antoikin sopimukselle hyväksyntänsä. Brittimediassa on spekuloitu, että lähiaikoina ministerien joukosta voidaan kuulla erouutisia.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi erosopimuksen olevan huono ja lisäsi, ettei se ole koko maan etujen mukainen. Konservatiivien brexitin kannattaja Jacob Rees-Mogg kuvaili sopimusta mädäntyneeksi.

Mayn entinen kansliapäällikkö Nick Timothy kuvaili Telegraph-lehdessä sopimusta antautumiseksi.

Liberaalidemokraatit puolestaan vaativat kansanäänestystä lopullisesta sopimuksesta.

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond ja yritystoiminnasta vastaava ministeri Greg Clark kiittelivät yritysjohtajia siitä, että he auttoivat kiinnittämään huomiota siihen, mitä brexit ilman sopua olisi aiheuttanut taloudelle.

"Sopimuksessa ei ole Skotlannista yhtäkään mainintaa"

Irlannissa johtajat ovat puhuneet sopimuksesta myönteiseen sävyyn.

Irlannin varapääministeri Simon Coveney kiittää tviitissään niitä, jotka ovat olleet mukana turvaamassa sopimusta. Hän kuvailee sitä uskottavaksi erosopimukseksi, joka suojelee Irlantia.

Skotlannin kansanpuolueen johtaja Nicola Sturgeon oli puolestaan tyytymätön siihen, miten sopimus suhtautuu Skotlantiin.

– Pääministeri yritti kertoa minulle, että Skotlannin yksilölliset intressit on turvattu. Painotin, että sopimuksessa ei ole Skotlannista yhtäkään mainintaa eikä se ota huomioon intressejämme, hän kirjoitti Twitterissä.

Lähteet: Guardian ja BBC.