Spiegelin huijaritoimittajan epäillään vieneen syyrialaisorvoille tarkoitettuja rahoja

Saksalaisen viikkolehti Spiegelin huijariksi paljastunut tähtitoimittaja on saattanut panna syyrialaisille orvoille tarkoitettuja avustusrahoja omaan taskuunsa. Spiegel ilmoitti tekevänsä toimittaja Claas Relotiuksesta rikosilmoituksen.

Lehden mukaan jotkut Relotiuksen jutun lukeneista ihmisistä olivat halunneet auttaa siinä kuvattuja syyrialaisia orpolapsia, jotka jutun mukaan asuivat katulapsina Turkissa. Relotius oli antanut auttajille oman tilinumeronsa ja luvannut välittää rahat perille. Tiedossa ei Spiegelin mukaan ole, kuinka suuria summia lukijat lähettivät.

Spiegelin mukaan Relotius oli ilmeisesti sepittänyt ainakin yhden päähenkilön jutussa, jonka Spiegel julkaisi kesällä 2016. Hänen kanssaan työskennellyt turkkilainen valokuvaaja huomasi jutussa useita kohtia, jotka eivät voineet pitää paikkaansa.

Relotius kirjoitti myöhemmin useita artikkeleita, joissa hän kuvasi työtä lasten auttamiseksi. Hän kertoi muun muassa siitä, miten hän yritti tuoda lapset Saksaan adoptoitaviksi. Tämäkin väite oli Spiegelin mukaan silkkaa valhetta.

Relotiuksen satuilut ovat vakavasti tahranneet arvovaltaisen Spiegelin mainetta. Lehti kirjoitti uusimmassa numerossaan, että huijaus oli "pahinta, mitä toimitukselle voi tapahtua".

Relotius kirjoitti Spiegeliin jutun myös Suomesta. Siinä hän väitti haastatelleensa Hannu-nimistä naispuolista kampaajaa, joka kommentoi suomalaista hiusmuotia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.